Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prvá polovica novembra bola mimoriadne teplá: Ochladenie sa zatiaľ neočakáva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

BRATISLAVA - Prvá polovica novembra bola na Slovensku mimoriadne teplá. Konštatuje to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Ochladenia boli podľa ústavu len prechodné, prejavili sa najmä na západe Slovenska. Ochladenie SHMÚ v nasledujúcich dňoch neočakáva.

"V prvej polovici posledného jesenného mesiaca prevažuje na území Slovenska nezvyčajne daždivé a súčasne teplé počasie. V doterajšom priebehu novembra prúdil po prednej strane rozsiahlej tlakovej níže nad západnou Európou do našej oblasti väčšinou teplý a vlhký vzduch," vysvetlil SHMÚ.


Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk


Priblížil, že doteraz najteplejší november od roku 1961 sa napríklad na stanici v Kamenici nad Cirochou vyskytol v roku 2000. Priemerná mesačná teplota vzduchu bola vtedy 8,6 stupňa Celzia.

Priemerná teplota za prvých 15 dní tohtoročného novembra bola na tejto stanici podľa SHMÚ na úrovni 10,5 stupňa Celzia. "Nič nenasvedčuje tomu, že by sa malo v nasledujúcich dňoch výraznejšie ochladiť," dodali meteorológovia.

Výstrahy pred silným vertom na horách

Meteorológovia varujú pred silným vetrom na horách aj v nedeľu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého stupňa najmä pre regióny Banskobystrického a Žilinského kraja aj pre okres Poprad. Výstrahy platia od 10.00 do 22.00 h.

Na horách v polohách nad pásmom lesa sa podľa SHMÚ miestami očakáva výskyt vetra, ktorý môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. "Priemerná rýchlosť vetra môže dosiahnuť rýchlosť víchrice okolo 22 metrov za sekundu," píše ústav na svojom webe. Výstraha platí pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Tvrdošín.

Viac o téme: JeseňPočasieTeplotySlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu