Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Víchrica, dážď, povodne: Tohtotýždňové počasie bolo otrasné, schyľuje sa však k zmene

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: FB/DHZ Hranovnica, FB/Polícia SR, Getty Images, )

BRATISLAVA – Slovensko v posledných dňoch sužovali nepriazne počasia v podobe víchrice a dažďa. V dôsledku výdatných zrážok vznikli povodne, najmä v Žilinskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. Našťastie, hladiny väčšiny rozvodnených riek už klesajú. Výstrahy však platia naďalej. A keďže sa schyľuje k víkendu, natíska sa otázka, s akým počasím rátať.

Výstrahy

Do dnešného večera platil druhý výstražný stupeň pred povodňou z trvalého dažďa pre regióny Liptovský Mikuláš, Brezno, Revúca, Rožňava. Pre lokality Ružomberok, Banská Bystrica, Zvolen, Gelnica, Košice a Košice okolie – Hornád je však až do zajtrajšieho rána vydaná výstraha prvého stupňa pred povodňou z dažďa.

SHMÚ vydal výstrahy.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Pri dosiahnutí hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity a pri vydaní výstrahy na nebezpečenstvo povodne NEODPORÚČAME využívať tok na rekreačnú plavbu,“ upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Od soboty polnoci do zhruba 15. hodiny platí varovanie prvého stupňa pred vetrom na horách. Ten potrápi okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Ružomberok, Tvrdošín, Žilina.

SHMÚ vydal výstrahy.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

V menovaných regiónoch sa na horách v polohách nad 1400 m MIESTAMI očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 až 37 m/s (110 až 135 km/h). Priemerná rýchlosť vetra môže dosiahnuť rýchlosť víchrice 20 m/s (70 km/h). Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo), zdôraznil SHMÚ.

Slovensko trápia povodne, platí VÝSTRAHA: Vyliata rieka, zaplavené domy a zosuv svahu

Piatok

Po prednej strane rozsiahlej tlakovej níže nad západnou Európou a západným Stredomorím bude do našej oblasti pokračovať prílev teplého vzduchu od juhu.

Do rána sa ochladí na 5 až -1, v Juhoslovenskej kotline a na východe na 11 až 5 stupňov. V noci môže ojedinele, na východe a v Banskobystrickom kraji na viacerých miestach, pršať alebo mrholiť, pričom lokálne hrozí hmlisté počasie, ktoré môže pretrvať do ranných hodín.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Cez deň bude veľká, miestami prechodne zmenšená oblačnosť. Miestami bude mrholiť alebo pršať. Bude však teplo. Najvyššia denná teplota vystúpi na 10 až 15 stupňov, na juhovýchode bude ojedinele teplejšie. Teplota na horách vo výške 1500 m dosiahne okolo 5 stupňov. Fúkať bude slabý, v priebehu dňa postupne prevažne juhovýchodný vietor rýchlosťou 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h), na západe miestami okolo 8 m/s (30 km/h) a tu v nárazoch okolo 14 m/s (50 km/h).

Meteorológovia očakávajú, že v noci spadne do 3, na východe miestami 3 až 10 mm zrážok. V priebehu dňa do 3, na východe ojedinele okolo 5 mm zrážok.

Sobota

Nad našou oblasťou sa bude vlniť studený front, spojený s rozsiahlou tlakovou nížou nad západnou Európou. Pred ním k nám vo výraznom južnom prúdení zosilnie prílev teplého, pôvodom morského vzduchu.

Oblačnosť bude veľká, no miestami, najmä na východe bude zmenšená. Ojedinele, cez deň na západe na mnohých miestach, sa vyskytne dážď alebo mrholenie. SHMÚ však ráta s veľmi teplým dňom.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota klesne na 11 až 6 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 12 až 17 stupňov, na krajnom juhovýchode bude ojedinele teplejšie. Fúkať bude juhovýchodný až južný vietor rýchlosťou 4 až 10 m/s (15 až 35 km/h), v nárazoch miestami okolo 15 m/s (55 km/h). K večeru bude slabnúť. Nad pásmom lesa však postupne udrie búrlivý vietor až víchrica.

Nedeľa

Pred zvlneným studeným frontom spojeným s tlakovou nížou, ktorej stred sa bude presúvať z oblasti Jadranského mora nad Nemecko, bude od juhu do našej oblasti vrcholiť prílev veľmi teplého vzduchu.

Bude jasno až polooblačno. Na západe však počítajte a až veľkou oblačnosťou a ojedinele aj so slabým dažďom. V nižších polohách, najmä v noci a dopoludnia, bude lokálne zamračené nízkou oblačnosťou a ojedinele aj hmlisto. Tak ako v sobotu, aj v nedeľu bude veľmi teplo.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 10 až 5 stupňov. V priebehu dňa sa oteplí na 12 až 17 stupňov, no pod Tatrami bude ojedinele aj chladnejšie. Fúkať bude prevažne juhovýchodný vietor 4 až 10 m/s (15 až 35 km/h), v nárazoch miestami okolo 16 m/s (60 km/h). Na východe sa väčšinou vyskytne len slabý vietor. Na horách ale bude veterno.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu