Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rozsiahla novela cestného zákona: Pozrite sa, čoho sa budú týkať najvýraznejšie zmeny

Slovenskí vodiči sa musia pripraviť na nové cestné pravidlá Zobraziť galériu (5)
Slovenskí vodiči sa musia pripraviť na nové cestné pravidlá (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher, Gettyimages)

BRATISLAVA - Slovenskí vodiči by sa mali pripraviť na nové pravidlá cestnej premávky. Tie prináša schválená novela cestného zákona, ktorú v poslanci v parlamente odobrili. Ide o 11 zmien, ktoré by vám rozhodne nemali ujsť.

Poslanci v parlamente minulý týždeň schválili novú podobu cestného zákona, ktorý mení niektoré pravidlá vo vzťahu k vedeniu motorového vozidla na slovenských cestách. V balíku sú zahrnuté také činnosti ako telefonovanie za volantom s handsfree či držanie samotného mobilu v ruke. Novela začína až na niektoré výnimky platiť od januára 2020.

1. Držanie mobilov v ruke

Prvé z pravidiel odkazuje na zákaz držania mobilov, no nielen na nich. Novela sa bude vzťahovať aj na iné telekomunikačné, audiovizuálne a ďalšie zariadenia.

Rozsiahla novela cestného zákona:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Parkovanie na chodníku

Zmeny sa dotýkajú aj podmienok, za akých sa môže parkovať na chodníku. Ide o novelu parkovania tak, aby "nebolo možné jazdiť po chodníku, ale zaparkovať len na chodníku priľahlom k ceste".

3. Radenie či "zipsovanie"

Pribúda aj nové zavedenie v oblasti radenia. Presnejšie striedavého radenia, ktoré sa nazýva aj tzv. "zipsovanie". Tento spôsob sa zavedie aj pri zbiehaní sa jazdných pruhov.

Rozsiahla novela cestného zákona:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Nováčikovia

Novela sa bude zaoberať aj vodičmi, ktorí sú na cestách len niekoľko mesiacov či týždňov. Právna úprava hovorí o riešení situácie s množstvom dopravných nehôd, ktoré spôsobili neskúsení vodiči. Ide o rôzne preventívne opatrenia pre vodičov s nízkou praxou.

5. Ročná diaľničná známka

Ďalšou novinkou je zavedenie 365-dňovej diaľničnej známky, ktorá bude platiť celý jeden rok od jej zakúpenia a nie iba do konca kalendárneho roka. Návrh predložila poslankyňa Irén Sárközy z Mosta-Híd. Ide o návrh 365-dňovej diaľničnej známky ako dodatočný typ ročnej známky. Ide najmä o vodičov, ktorí si známku zakúpia v strede roka a jej využívanie tak nadobudne plnohodnotnú ročnú platnosť.

6. Cyklisti a alkohol

Zmena počíta aj s účastníkmi cestnej premávky, ktorí využívajú na prepravu bicykel. Tí budú mať po novom povolené jazdiť po cestičkách pre cyklistov a v obci s 0,5 promile alkoholu v krvi.

7. Ulička v kolóne na diaľnici

V prípade, že sa na kolóne na diaľnici vyskytne nepredpokladaná situácia ohrozujúca zdravie jedného z účastníkov cestnej premávky, vznikne povinnosť vytvoriť záchranársku uličku v kolóne na diaľničných úsekoch.

8. Kolobežky

Úprava sa dotýka aj postavenia účastníkov cestnej premávky. Osoba na kolobežke s pomocným motorčekom sa výslovne zaradí medzi vodičov nemotorového vozidla. Doteraz sa títo účastníci chápali ako chodci.

Rozsiahla novela cestného zákona:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

9. Novinky v prehlasovaní auta

V oblasti evidencie a prehlasovania vozidiel dôjde k zjednodušeniu celého procesu. V tomto prípade sa vypúšťa povinnosť vlastníka vozidla predkladať dopravnému inšpektorátu tie rozhodnutia okresného úradu, ktoré inšpektorátu už okresný úrad zaslal v elektronickej podobe. Doteraz to bolo tak, že policajti museli skontrolovať každé vozidlo pri jeho prehlasovaní aj v prípade z okresu do iného okresu. Teraz to už tak nebude.

10. Nižšie nároky na vek

S novou podobou prichádza aj veková hranica pre kategórie vozidiel C a CE. V ich prípade sa zníži veková hranica z 21 na 18 rokov. V prípade kategórie D a DE sa znižuje z 24 na 21 rokov, a to pre príslušníkov Policajného zboru, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Hasičského a záchranného zboru, colníka alebo profesionálneho vojaka.

11. Systém parkovania

Novelizáciou prejde aj centrálny informačný systém parkovania. Jeho správcom bude DataCentrum elektronizácie územnej samosprávy Slovenska a Zdužením miest a obcí Slovenska. Inteligentné parkovacie preukazy dostanú osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Tie im umožnia ľahšie parkovanie vďaka implementovaným senzorom na špecializovaných parkovacích miestach na Slovensku.

Rozsiahla novela cestného zákona:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: ParlamentCestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu