Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vodičov čaká od 1. novembra ďalšia dôležitá zmena, súvisí s autolekárničkou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Autolekárnička bude po novom platiť aj po uplynutí svojej platnosti. Umožní to novela vyhlášky týkajúca sa podrobností o prevádzke vozidiel v cestnej premávke s účinnosťou od 1. novembra 2019.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) pripravilo zmenu noriem v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR. Novela v rámci povinnej výbavy vozidiel u lekárničiek zrušuje lehotu ich exspirácie, čiže vypršanie platnosti, tak, aby mohli byť vo vozidlách aj po dátume spotreby. Ako v pondelok informoval rezort dopravy v tlačovej správe, doba platnosti na autolekárničkách sa už teda nebude kontrolovať ani v rámci pravidelnej technickej kontroly vozidla.

"Touto zmenou sme chceli vyjsť v ústrety vodičom, ktorí boli nútení pravidelne obmieňať autolekárničky kvôli dobe trvania ich platnosti, hoci dnešné zloženie autolekárničky si takéto časté obmeny nevyžadovalo," povedal minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd). "Podľa nových pravidiel sa nebude prihliadať na samotnú dobu exspirácie, a to do momentu, pokiaľ z nej vodič niečo nepoužije," uviedol minister.

V prípade obsahu lekárničky nebudú žiadne zmeny. Obsah lekárničiek je rozdelený do štyroch samostatných modulov, ktorých obaly sú označené podľa svojho názvu ako: modul č. 1 - pomôcky, dezinfekcia a ochrana záchrancu, modul č. 2 - malé rany, odreniny, modul č. 3 - veľké rany, krvácanie, popáleniny, modul č. 4 - zlomeniny, poranenia kĺbov. Každá lekárnička musí obsahovať tiež kartu prvej pomoci.

"Obsah lekárničky musí byť neporušený, vizuálne v poriadku a nesmie vykazovať známky znečistenia alebo iného znehodnotenia. Lekárnička sa vo vozidle ukladá tak, že na ňu nedopadá priame slnečné žiarenie," poznamenala hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká. Uložný priestor lekárničky musí byť suchý, čistý a ľahko prístupný.

"V osobných vozidlách je ideálnym miestom kufor vozidla, kde nedochádza k žiadnej zmene. Lekárnička v autobusoch sa podľa novej úpravy umiestňuje na označenom a prístupnom mieste v priestore vozidla určenom pre cestujúcich," dodala Ducká.

Viac o téme: ZmenaPlatnosťAutolekárnička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu