Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vodiči, zvýšte opatrnosť: Polícia vás nemusí zastaviť, no pokuta vám môže prísť poštou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Polícia bude od utorka 1. októbra vo zvýšenej miere pri dohliadaní na bezpečnosť cestnej premávky využívať inštitút objektívnej zodpovednosti.

Ako ďalej informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová, v prípade nedodržania dopravných predpisov môže vodičovi prísť pokuta priamo domov poštou, bez toho, aby ho na ceste zastavili policajti. Polícia zároveň pripomína, že s nastupujúcou jeseňou je potrebné svoje schopnosti pri šoférovaní prispôsobiť počasiu.

"Už teraz da objavujú ranné hmly, čo okrem zlej viditeľnosti prináša aj zvýšené riziko šmyku na cestách. Ukončujú sa poľnohospodárske práce, preto je možné častejšie stretnúť veľké pracovné stroje," povedala Bárdyová. Polícia pri príležitosti nastupujúcej jesene odporúča napríklad skontrolovať si osvetlenie vozidla a odstrániť prípadné nedostatky. Vodičov vyzýva zvýšiť pozornosť, jazdiť opatrne a predvídavo.

"Nadránom a podvečer je aktívna aj lesná zver. Myslite na to, keď prechádzate cez prostredie, v ktorom sa pohybuje. Aj tak milé zviera ako je srnka či zajac dokážu spôsobiť vážne poškodenie vozidla, nehovoriac, že zrážka s nimi sa môže skončiť tragicky. Preto sa zvieratám nesnažte vyhnúť vo veľkej rýchlosti. Následky šmyku totiž môžu byť oveľa väčšie ako zrážka so zvieraťom," upozornila Bárdyová.

Ak sa pri zrážke so zvieraťom vodičovi nič vážne nestane, zrazenú zver podľa polície nie je vhodné brať, ale treba zavolať políciu, poľovné združenie, štátnu ochranu prírody alebo správcu cestnej komunikácie. Zároveň polícia apeluje aj na chodcov a cyklistov, aby boli opatrní a vždy sa poriadne presvedčili, či je bezpečné prejsť cez cestu. "Reflexné a ochranné prvky vám môžu zachrániť život," dodala Bárdyová.

Viac o téme: PoštaPolícia Pokuta Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu