Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Neznáme čísla opäť vyvolávajú Slovákom: Ak naletíte, môžete poriadne zacvakať

Mysteriózne čísla otravujú Slovákov Zobraziť galériu (3)
Mysteriózne čísla otravujú Slovákov (Zdroj: gettyimages.com, Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

BRATISLAVA - Na Slovensko dorazila ďalšia z telekomunikačných hrozieb v podobe neznámych telefónnych čísel. Slovákov tentokrát obťažujú neznáme čísla pochádzajúce z Afriky a iných krajín. Aspoň to vyplýva z predvolieb čísel, ktoré je stále ťažšie filtrovať. Mnohí s dôverou zodvihnú akýkoľvek telefonický hovor, čo je podľa našej polície chybou.

Polícia k tomuto problému zverejnila rozsiahly status na sociálnej sieti. Orgány tvrdia, že občania ich s týmto problémom kontaktujú už od piatka minulého týždňa. Prízvukujú, že prevažne ide o čísla zo Stredoafrickej republiky. "Naše rady sú vždy rovnaké: nikdy takéto čísla nedvíhajte, nikdy im nevolajte naspäť. Ak vám v zahraničí žije rodina, tak jej čísla určite máte uložené," pripomína polícia.

Jedno z mnohých čísel, ktoré sa pokúšalo dovolať na Slovensko
Zobraziť galériu (3)
Jedno z mnohých čísel, ktoré sa pokúšalo dovolať na Slovensko  (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Iné spôsoby komunikácie

V prípade kontaktovania blízkymi zo zahraničia polícia tiež pripomína, že by určite využili aj iný typ komunikačného kanála. "Ak sa s vami bude chcieť niekto spojiť zo zahraničia (známy, vzdialená rodina), tak by vám poslal esemesku, ak nebudete dvíhať," píše sa ďalej v statuse. Čo je však horšie je fakt, že na "zlozvyk" zdvíhania komukoľvek môžete doplatiť práve vy. "V prípade podvodných čísiel hrozí, že sa vám navýši faktúra za telefonovanie o vysokú sumu. Ide o sieť premyslených, zahraničných podvodníkov, ktorí sú takmer nepostihnuteľní," upozorňuje polícia.

Čísla, ktoré sa pokúšajú dovolať, sa menia
Zobraziť galériu (3)
Čísla, ktoré sa pokúšajú dovolať, sa menia  (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Filter čísel

Policajné orgány tiež pripomínajú na technické vymoženosti smartfónov, ktoré už v dnešnej dobe dokážu blokovať prichádzajúce hovory od konkrétnych čísel natrvalo. "Zároveň o týchto číslach upovedomte svojho operátora. Ak ani to nepomôže a budú vás čísla neustále otravovať, choďte na políciu," uzavrela polícia.

Viac o téme: TelefonátyPolícia Severná AfrikaNeznáme čísla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu