Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zabudnite na leto! VÝSTRAHA 2. stupňa: Na východe udrú silné búrky, hrozia povodne

Daždivé počasie na Slovensku. Zobraziť galériu (14)
Daždivé počasie na Slovensku. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, TASR/František Iván)

BRATISLAVA - Uplynulý víkend pršalo až-až. Výhľad na ten nastávajúci však už nemá s letom veľa spoločného. Maximálna denná teplota by mala v niektorých lokalitách vystúpiť len na 21 či 23 stupňov. V sobotu totiž do našej oblasti od severu začne prúdiť chladnejší a vlhký vzduch.

Silné búrky hrozia vo štvrtok popoludní najmä na východe Slovenska

Možnosť silných búrok je hlavne na Gemeri a Above. „Po prechode nevýrazného oklúzneho frontu ostali vhodné podmienky na intenzívne búrky najmä na Gemeri a Above,“ avizoval krátko pred 14:30 hod SHMÚ na svojej sociálnej sieti.

SHMÚ
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Jedna silná búrka podľa jeho slov vznikla na pohraničí Turnianska a Maďarska. „Na stanici Silica z nej spadlo 18 mm, postupne ešte zintenzívnila, no presunula sa ďalej na juh. V najbližších hodinách ešte je šanca, že môžu v tomto regióne vzniknúť aj ďalšie intenzívne búrky,“ upozornili meteorológovia.

SHMÚ
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Výstraha druhého stupňa pred búrkami platí do 21:00 hod pre okresy Poltár, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Gelnica a Košice okolie. Podľa meteorológov je v týchto okresoch zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok s krúpami s priemerom aj viac ako dva centimetre, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 60 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu,“ uvádza SHMÚ.

SHMÚ
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí do 21:00 hod pre niektoré okresy Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 m/s (65 až 85 km/h),“ avizoval SHMÚ s tým, že pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

SHMÚ vydal aj hydrologickú výstrahu, a to na rieke Slaná v mestách Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava, kde do 22:00 hod dosahuje druhý stupeň. Prvý stupeň platí do 20:00 hod na rieke Bodva v okrese Košice okolie.

SHMÚ
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SHMÚ)

Najsilnejšie búrky boli na juhu stredného Slovenska

Včerajšia prietrž mračien udrela najmä na strednom a východnom Slovensku. V obci Rimavské Brezovo (Banskobystrický kraj) celkovo spadlo až 65 mm zrážok a v Kokave nad Rimavicou takmer 52 mm, spresnil meteorologický web iMeteo.sk.

SHMÚ
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Našťastie, prívalové zrážky nespôsobili väčšie škody. „Po búrkach sa len zvýšila hladina miestnych potokov, ktoré boli tesne pred rozvodnením. Menšie škody evidujú len v Rimavskom Brezovom, kde spadlo najviac zrážok. Voda zaplavila niekoľko záhrad,“ píše portál.

Snímky, ako to vyzeralo po silnej búrke s krúpami v priemere až 2 cm, z okolia Šarišského Štiavnika (okres Svidník):  

V okolí Šarišského Štiavnika
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB/Severe Weather Slovakia - Nebezpečné javy a búrky na Slovensku)

Štvrtok

Dnes za oklúznym frontom, ktorý postupuje cez Slovensko ďalej na východ, do našej oblasti začína prúdiť suchší vzduch. Súčasne sa k nám od západu rozširuje nevýrazný výbežok vyššieho tlaku vzduchu.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na západe by sa mali zrážky vyskytnúť iba ojedinele. Naopak, na Gemeri a Above hrozia aj búrky sprevádzané krupobitím. Meteorológovia na východe a Gemeri avizujú dusno. Na západe sa najvyššia teplota vyšplhá na 27 až 31, na strednom Slovensku dosiahne 26 až 31, pričom na Kysuciach, Orave a pod Tatrami vystúpi na 22 až 26, a na východe bude maximálne 25 až 30, pod Tatrami a na Zamagurí okolo 23 stupňov.

Fúkať bude severozápadný až severný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), na strednom Slovensku väčšinou slabý vietor, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.

Piatok

Od severovýchodu bude do našej oblasti vyšších vrstvách ovzdušia zasahovať plytká brázda nízkeho tlaku vzduchu.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SHMÚ)

Bude prevažne oblačno. Ojedinele sa vyskytnú búrky. Cez deň však miestami môže pršať. Najvyššia denná teplota vystúpi na 24 až 29, na Orave a pod Tatrami väčšinou bude okolo 22 stupňov. Fúkať bude prevažne slabý, cez deň miestami severozápadný až severný vietor rýchlosťou do 6 m/s (20 km/h). Pri búrkach môže vietor prechodne zosilnieť.

Sobota

Po zadnej strane brázdy nízkeho tlaku vzduchu, ktorá k nám bude zasahovať od severovýchodu, bude do našej oblasti od severu prúdiť chladnejší a vlhký vzduch.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SHMÚ)

Cez deň bude maximálne 23 až 28, na Kysuciach, Orave, Liptove a hornom Spiši len okolo 21 stupňov. Prehánky alebo dážď, výnimočne aj búrky, by sa mali vyskytnúť najmä na severe. Fúkať bude slabý, cez deň severozápadný až severný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Nedeľa

V chladnejšom vzduchu sa do našej oblasti od západu rozšíri nevýrazný výbežok vyššieho tlaku vzduchu.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SHMÚ)

Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 21 až 27 stupňov. Bude malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele sa vyskytnú prehánky alebo dážď.

Viac o téme: BúrkyPredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu