Sobota30. marec 2024, meniny má Vieroslava, zajtra Benjamín

Tohtoročné leto zrejme prepíše históriu Slovenska: FOTO Desivé slová meteorológa o tom, čo zažijeme v auguste

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SHMÚ,)

BRATISLAVA – Júl sa ako celok skončí na väčšine územia Slovenska ako nadnormálny až silne nadnormálny, pričom horúčavy sa očakávajú aj v auguste, ktorý by mal byť podľa predpovedných modelov najteplejším mesiacom v strednej Európe. Pre topky.sk to skonštatoval uznávaný meteorológ a klimatológ Pavol Matejovič.

Ako tvrdí, dlhodobé prognostické modely už na prelome mája a júna predpokladali, že tohtoročné leto bude v Európe veľmi horúce. Aktuálny vývoj počasia to len potvrdzuje. V poslednej júlovej dekáde sa na Slovensku vyskytla v poradí už tretia vlna horúčav.

Jún bol extrémne teplý na väčšine územia Európy

Ešte výraznejším teplotným extrémom bol jún, jeho priemerná mesačná teplota dosiahla odchýlky 4 až 5 °C od dlhodobého priemeru, teda bol najteplejším júnom od začiatku meteorologických pozorovaní na našom území.

Jún bol však extrémne teplý na väčšine územia Európy. Matejovič uvádza, že v južnom Francúzsku 28. júna namerali až 46 °C, čo bol absolútny národný rekord. Ďalšie absolútne rekordy sa potom v západnej Európe vyskytli počas vlny horúčav v poslednej júlovej dekáde. „V Holandsku namerali 40,7 °C, Belgicku 41,8 °C, v Luxembursku 40,7 °C a v Nemecku dokonca až 42,6 °C. Pritom takéto extrémne vysoké teploty boli podľa modelových simulácií očakávané až niekedy okolo roku 2050!“ zdôraznil klimatológ.

Suchá sužujú viaceré okresy

Problémom podľa Matejoviča však nie sú len extrémne vysoké teploty, ale aj katastrofálne sucho, ktoré dlhodobo postihuje veľkú časť Slovenska.

Sucho na území Slovenska v poslednej júlovej dekáde.
Zobraziť galériu (4)
Sucho na území Slovenska v poslednej júlovej dekáde.  (Zdroj: SHMÚ)

„Podľa analýzy Slovenského hydrometeorologického ústavu na niektorých miestach sa už tretí rok po sebe kumuluje deficit zrážok, pričom dočasne vysychajú korytá niektorých menších vodných tokov a výrazne klesajú zásoby podzemných vôd a prekonávajú tak dlhodobé minimá,“ avizoval odborník s tým, že aj keď sa v máji a miestami pri búrkach vyskytli výdatnejšie zrážky, voda sa počas horúčav rýchlo z pôdy vyparila.

Po vlne horúčav sa na viacerých miestach vyskytli silné búrky s intenzívnymi lejakmi, silným vetrom a krúpami, pričom spôsobili aj materiálne škody. Sucho sa tak miestami zmiernilo v povrchových vrstvách pôdy. Na miestach, kde sa búrky nevyskytli, alebo spadlo iba málo zrážok, však bude pretrvávať aj naďalej extrémne sucho. Navyše je veľmi pravdepodobné, že aj v auguste sa vyskytnú obdobia s vysokými teplotami, čo spôsobí ďalšie vysušovanie pôdy.

Leto 2019 sa zrejme zaradí medzi najteplejšie letá v našej histórii

Júl sa podľa výhľadu meteorológa ako celok skončí na väčšine územia Slovenska ako nadnormálny až silne nadnormálny. „Ako teplotne nadnormálny sa očakáva aj august, podľa modelov by mal byť najteplejší v strednej Európe (obr. 2). Preto sa toto leto (jún až august) zrejme zaradí medzi najteplejšie letá v histórii meteorologických pozorovaní na našom území,“ vysvetlil Matejovič.

Predpokladané teplotné odchýlky v auguste v Európe.
Zobraziť galériu (4)
Predpokladané teplotné odchýlky v auguste v Európe.  (Zdroj: ECMWF)

Zároveň upozornil, že jeho kladná odchýlka môže dosiahnuť až +3 °C od dlhodobého priemeru, pričom najteplejšie leto dosiahlo odchýlku asi +4 °C. „Meteorologické leto trvá až do 31. augusta a zďaleka nepovedalo svoje posledné slovo, jeho vrchol môže byť pokojne ešte len pred nami,“ uzavrel Matejovič.

Viac o téme: SuchoLeto 2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu