Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rodina siamských bratov: Stratili až tri bábätká!

Helenin syn Patrik sa narodil týždeň pred synčekmi jej dcéry Marianny - Markom a Miškom. Zobraziť galériu (3)
Helenin syn Patrik sa narodil týždeň pred synčekmi jej dcéry Marianny - Markom a Miškom. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Porodili takmer súčasne - Marianna Müllerová (25), matka siamských dvojičiek, aj jej mama a babička dvojčiat Helena Štofaníková (43). A obe súbežne čakali dvojičky!

Z očakávanej radosti sa napokon stala obrovská rodinná dráma, ktorú sledovalo celé Slovensko. Málokto však vedel, že o ďalšie malé dvojčiatko prišla aj babička. Z dvoch párov dvojičiek, ktoré sa matke a dcére narodili s rozdielom jediného týždňa, však žije iba jediné bábätko - sedemmesačný Patrik.

Košičanka Helena Štofaníková mala teraz prežívať najšťastnejšie obdobie svojho života. Pred rokom vydávala svoju najstaršiu dcéru Marianku. Obe boli šťastné, obe nosili pod srdcom svoje živé ratolesti. Osud však všetko zariadil inak. Namiesto štyroch malých batoliat teraz teší pani Helenu len jej sedemmesačný synček Patrik. Jej prvé a zatiaľ jediné vnúčatká Marek a Miško sú už v nebíčku a ona sama sa v priebehu tehotenstva dozvedela, že jej pod srdcom odumrel plod. A tak namiesto dvojičiek povila len jedného živého synčeka Patrika.

„Marianka vždy túžila po dvojičkách. Keď sme obe boli na začiatku tehotenstva, neraz mi povedala: Mami, keby sme obidve mali dvojičky. To by bolo fajn!“ spomína babička zosnulých Marka a Miška, pani Helena Štofaníková. Myslela si, že sa stane najšťastnejšou mamou a babičkou zároveň. Spolu s dcérou prežívali tehotenstvo, jedna druhej zverovali svoje pocity. Tešili sa, ako budú spolu naraz kočíkovať svoje deti...

Celú rodinu však čakala ťažká a bolestná dráma. „Dcérino prianie sa splnilo iba sčasti. Aj keď sme pod srdcom obe nosili dvojičky, a približne v jednom období mali prísť na svet štyri detičky, žiť bolo dopriate iba môjmu synovi Patrikovi,“ zveruje sa pani Štofaníková. Babička siamských dvojčiat sa ešte počas svojho tehotenstva dozvedela, že jej pod srdcom odumrel jeden plod. Druhé dvojča prišlo na svet zdravé týždeň pred narodením Marka a Miška († 7 mesiacov).

Malý Patrik svojím šťastným úsmevom teraz zmierňuje bolesť celej rodine. Jediný zo štyroch detí, ktorý prežil. „Napriek všetkému som na Marianku hrdá, že nešla na potrat a priviedla na svet svojich zrastených synčekov. Každý má na tomto svete svoje poslanie. Oni to svoje už, žiaľ, splnili. Veľmi nás bolí, čo sa stalo. Verili sme, že všetko dopadne inak a chlapci prežijú. Keď už zomrel Marek, dúfali sme, že tu ostane aspoň Miško,“ smúti pani Helena.

Svojich vnukov nikdy naživo nevidela. Ich podobu pozná iba z fotografií a televízie. Nebolo jej dopriate, aby vzala vnukov do náručia, aby ich rozmaznávala a prežívala s nimi ich prvé kroky. „Aj keď je to ťažké, museli sme prijať tento trpký koniec,“ zveruje sa Mariannina mama a dodáva: „Pre každú matku je ťažké, keď vidí, ako život toho najcennejšieho, čo má, jej preteká medzi prstami, nedokáže svojim deťom pomôcť a blíži sa neľútostný koniec.“

Vie, že Marianna túži po dieťatku. Dalo by jej to nový zmysel života a dokázalo zmierniť bolesť zo straty synčekov. Okamžité tehotenstvo by však jej dcéru zabilo. „Marianka musí ešte počkať. Keď bude v poriadku a lekári jej tehotenstvo odobria, určite popracujú s manželom na rodinke. Veľmi jej to prajem. Veď je to to najkrajšie a najvzácnejšie, čo môže mať,“ uzatvára pani Helena Štofaníková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu