Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Prezidentkin šatník na zahraničných cestách: Skryté významy farieb, ktoré na sebe mala Čaputová

Čaputová zvolila rôzne variácie šiat počas návštevy krajín V4 a v Bruseli Zobraziť galériu (6)
Čaputová zvolila rôzne variácie šiat počas návštevy krajín V4 a v Bruseli (Zdroj: TASR - Martin Baumann, MTI/Zsolt Szigetvary)

BRATISLAVA - Zdá sa, že pestrofarebný šatník novozvolenej slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej nemá koniec. Prezidentka v týchto dňoch ukončila návštevy okolitých štátov v rámci Vyšehradskej štvorky a Bruselu. Na každej z týchto slávnostných udalosti sa predviedla v hneď niekoľkých kúskoch, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani vychýrený návrhár.

Zelené Česko

Ako prvú absolvovala novozvolená prezidentka pracovnú návštevu do Česka. Po privítaní a osobnom rozhovore oboch prezidentov sa Zeman i Čaputová zúčastnili na plenárnom rokovaní delegácií, kde ich čakal spoločný obed a tlačová konferencia. Prvá slovenská prezidentka si na svoju premiéru v zahraničí vybrala zelené šaty. 

Čaputová na návšteve v Česku 20. júna s prezidentom Milošom Zemanom
Zobraziť galériu (6)
Čaputová na návšteve v Česku 20. júna s prezidentom Milošom Zemanom  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Okrem toho, že po psychologickej stránke zelená farba predstavuje zdravie, vitalitu či prírodnosť, jej význam je spájaný aj s rastlinným životom a pocitovým chápaním byť prospešný či nápomocný. Zelenú farbu preferujú skôr ľudia, ktorí majú predovšetkým vlastný názor a riešia veci po svojom, organizačné schopnosti nevynímajúc. Farba zároveň korešponduje s prezidentkinou víziou o životnom prostredí, keďže tento symbol sa so zelenou farbou bezprostredne spája. Farba tiež hovorí o symbole nových začiatkov.

Modré Belgicko

Ďalšia z pracovných návštev prezidentky smerovala priamo do dejiska politiky európskeho charakteru, do Bruselu. V úvode programu prezidentka absolvovala audienciu u belgického kráľa Filipa, po ktorom nasledovali pracovné stretnutia s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Čaputová v Bruseli s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom 25. júna
Zobraziť galériu (6)
Čaputová v Bruseli s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom 25. júna  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Práve na stretnutí s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie sa Čaputová predviedla v elegantných modrých šatách. Modrá farba je spájaná so symbolom neba, serióznosti a spoľahlivosti. Okrem bezpečia a vážnosti modrá farba reprezentuje dôveru, slobodnú myseľ a umiernenosť v konaní.


Čaputová na obálke svetoznámeho magazínu vyvolala aj sklamanie: FOTO Namiesto ceremónie pohreb


Červené Maďarsko

V mesiaci júl pokračovala séria ciest nastupujúcich návštev prezidentky Čaputovej. V Maďarsku prezidentka okrem iného vyvracala aj teórie o tom, že je financovaná Georgom Sorosom ako jeho agentka. Čaputová sa s prezidentom Jánosom Áderom zhodla v tom, že globálne témy, akými sú zodpovednosť voči životnému prostrediu, klimatická kríza, či bezuhlíkové hospodárstvo sa bytostne dotýkajú oboch krajín, a že by mali robiť maximum pre hľadanie globálnej zhody v týchto témach.

Prezidentka Čaputová s jej maďarským náprotivkom Jánosom Áderom 11. júla
Zobraziť galériu (6)
Prezidentka Čaputová s jej maďarským náprotivkom Jánosom Áderom 11. júla  (Zdroj: TASR/MTI/Zsolt Szigetvary)

Na túto pracovnú cestu zvolila Čaputová šaty červenej farby. Z palety všetkých farieb ide o najteplejšiu vzorku, ktorá evokuje vášeň, silu a energiu. Symbolizuje tiež životnú energiu a priťahuje úspech. V obľube ju majú kreatívni, no predovšetkým ľudia prudkej povahy. 

Biele Poľsko

Prezidentka v júli uzavrela sériu nastupujúcich návštev krajín V4 práve v Poľsku. Počas návštevy sa stretla aj so svojím  zahraničným náprotivkom Andrzejom Dudom. Po rozhovore medzi štyrmi očami nasledoval slávnostný obed za účasti predsedov oboch komôr parlamentu Marekom Kuchciňským a Stanislawom Karczewským a tlačová konferencia prezidentov. 

Čaputová s poľským prezidentom Andrzejom Dudom 15. júla
Zobraziť galériu (6)
Čaputová s poľským prezidentom Andrzejom Dudom 15. júla  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Na záverečnú návštevu si Čaputová vzala biele šaty. Biela farba zdôrazňuje hlavne čistotu, jednoduchosť, nevinnosť a určitú formu univerzálnosti. Jej symbolom je predovšetkým začiatok. Farba je zväčša súčasťou šatníka vyrovnaných a sebavedomých ľudí.

Zmenil sa aj účes

FOTO Prezidentkin šatník na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok, Ladislav Vallach)

Prezidentka zároveň v priebehu týchto návštev mierne pozmenila svoj imidž. Kým na prvých dvoch návštevách preferovala rozpustené vlasy (s výnimkou Česka, kde ich mala rozpustené len čiastočne), v Maďarsku a v Poľsku sa prezidentka odhodlala prezentovať s úplne zopnutými vlasmi.

Viac o téme: Návšteva ŠatyBruselV4Zuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu