Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Hrozný výsledok kontroly v Bratislave: Orechy mali nadbytok látok, ktoré vraj spôsobujú rakovinu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images,)

BRATISLAVA – V pistáciách bolo po kontrole Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR odhalené nebezpečenstvo v podobe prekročenia najvyššieho dovoleného množstva aflatoxínov. Ich výskyt bol v niektorých krajinách dokonca daný do súvislosti s výskytom rakoviny pečene.

V rámci kontroly importu Regionálna veterinárna a potravinová správa Bratislava vykonala odber vzorky výrobku „Pistácie vylúpané surové“ u dovozcu ENCINGER SK s.r.o. na Jadranskej ulici v hlavnom meste.

V tomto výrobku pôvodom z Iránu so šaržou 712 a dátumom minimálnej trvanlivosti do 16.4.2021 bolo odhalené prekročenie látky, ktroá sa skloňuje aj pri rakovine. „V analyzovanej vzorke bolo zistené prekročenie maximálnej hodnoty obsahu aflatoxínov,“ zdôvodnila pozastavenie celej zásielky ŠVPS SR.

Pistácie.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Aflatoxíny poškodzujú pečeň a môžu vznikať zhubné nádory

Aflatoxíny sú druh mykotoxínov. Tie sa prirodzene nachádzajú v arašidoch, orechoch, pistáciách a výrobkoch z nich. ŠVPS SR vysvetlila, že mykotoxíny sú látky, ktoré vznikajú ako produkty látkovej premeny toxinogénnych kmeňov mikroskopických húb (plesní), ktoré majú toxické účinky na človeka.


Čítajte aj: Kontrola hydiny priniesla otrasné výsledky: V Čadci bolo mäso z Poľska po záruke, nakazené salmonelózou


Aflatoxíny majú schopnosť hromadiť sa v ľudskom tele s veľmi vážnymi následkami; poškodzujú pečeň a môžu vznikať zhubné nádory. Výskyt aflatoxínov bol daný do súvislosti s výskytom rakoviny pečene v tých krajinách, kde je takáto potrava obsahujúca vysoký obsah aflatoxínov dôležitou zložkou ľudskej výživy.

Hoci mykotoxíny sú toxické len pri konzumácii vo veľkom množstve, prijímanie malých dávok aflatoxínov počas dlhého obdobia môže ohroziť zdravie. To je dôvod, prečo štátny dozor nad zdravotnou nezávadnosťou potravín (potravinárskej výroby) sleduje množstvo aflatoxínov v potravinách.

Viac o téme: ŠVPS SRPistácieAflatoxíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu