Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrôzostrašné výsledky z kontrol potravín: Kupujeme pokazené mlieko aj mäso, pokuta za milión eur

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Potravinoví inšpektori objavili vo štvrtom kalendárnom mesiaci množstvo nedostatkov, napríklad mlieko svetlohnedej farby, pokazené kuracie mäso, sladkosti plné zamlčaných farbív či čerstvé plodiny, ktoré mali žalostnú kvalitu.

Inšpektori zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR v priebehu apríla vykonali 5 517 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Z uvedeného počtu bolo 312 kontrol s nedostatkom, celkovo bolo zistených 1 016 nedostatkov. Prekontrolovali 1 624 právnych subjektov a 2 616 prevádzok, pričom najviac sa zamerali na malé 1 664 (30,2 %) a stredné predajne 1 560 (28,3 %), následne na výrobcov a baliarne 882 (16,0 %).

Potraviny.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Sankcie uložené za zistené nedostatky

Uložených bolo 103 blokových pokút v celkovej výške 4 641 eur. Ďalšie nedostatky, ktoré boli zistené počas výkonu úradných kontrol, sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona č. 152/95 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov.

V správnom konaní bolo uložených 9 opatrení. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 92 správnych konaní. Pokuty boli uložené vo výške 1 112 740 eur. Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 12 095 eur, najvyššia právoplatná pokuta v mesiaci apríl predstavovala 1 000 000 eur.

Potraviny.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Odber vzoriek a laboratórne analýzy

Počas úradných kontrol bolo odobratých 1 398 vzoriek potravín a surovín. Požiadavkám legislatívy nevyhovelo 36 vzoriek, čo z množstva ukončených vzoriek predstavuje 4,2 %.

Popis vybraných nevyhovujúcich vzoriek

V arašidovej nátierke s mliečnou čokoládou bolo preukázané prekročenie maximálnej hodnoty Aflatoxínu B1, B2, G1 a sumy aflatoxínov.

Rezy kakaovo-malinové (50 g) obsahovali nepovolenú konzervačnú látku. Šlo o kyselinu benzoovú (E210) v množstve 60,5 mg/kg. Počas kontroly bolo zistené, že ide o prenos z ovocnej nátierky.

Mäsiarova čerstvá porcia, kuracie stehná dolné, mala cudziu vôňu. Mäso podľa ŠVPS SR malo výrazné známky kazenia.

Trvanlivé mlieko polotučné bolo netypickej krémovo hnedej farby s veľkým výskytom väčších a menších cudzích častíc hnedej a svetlohnedej farby.

Údené bravčové plece bez kosti a kože obsahovalo nadlimitné množstvo chloridu sodného. Ukázali to FCH skúšky NaCl. Preukázaná bola hodnota 45800, pričom limit je 32000. Z rovnakého dôvodu nevyhovela ani údená krkovička - FCH skúšky NaCl namerali hodnotu 50200, limit je však 36000.


Čítajte aj: Inšpektori odhalili dvojakú kvalitu v našich obchodoch: Z nálezov na pultoch vás bude mátať!


AVE sport minerálna voda s malinovo-pomarančovou príchuťou (0,5 l) mala v zložení nepovolenú prítomnosť kyseliny benzoovej a kyseliny sorbovej v deklarovanej kategórii.

V oblátkach plnených náplňou s jahodovou príchuťou (30 g) bolo odhalené prekročenie najvyššieho prípustného množstva syntetického farbiva ponceau 4R (E 124) v náplni. V náplni 57% bola zistená prítomnosť syntetického farbiva žltá SY (E 110), ktorú nie je povolené používať v danej kategórii. Je totiž povolená len v prípade, ak je povolená v jednej zo zložiek výrobku.

Slovenská bryndza chránená mala obsah ovčieho syra zo sušiny menší ako 50 hmot. % zo sušiny výrobku aj po pripočítaní neistoty.

Rozita - čajové pečivo nevyhovelo pre neuvedenie použitého farbiva Azorubín E122 v zložení výrobku.

Kiss me - farbiace cukríky s citrónovou, malinovou a príchuťou čiernych ríbezlí nevyhoveli pre neuvedenie použitého farbiva Tatrazín E 102, ktoré bolo použité na ich výrobu. Tiež pre prekročenie najvyššieho prípustného množstva farbiva Chinolínová žltá E104 a pre nesprávne uvedenie doplnkovej informácie o nepriaznivých účinkoch použitých farbív na činnosť a pozornosť detí.

Kontrola obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny

V mesiaci apríl vykonali inšpektori autorizovaní na kontrolu obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny 217 kontrol obchodnej kvality plodín. Celkovo prekontrolovali 70010,45 kg tovaru, z čoho 585,81 kg nevyhovelo požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme. V maloobchodných jednotkách bol zistený nevyhovujúci tovar v množstve 585,81 kg. Z nevyhovujúceho množstva plodín v znaku minimálne požiadavky na kvalitu nevyhovelo 25,2%, v znaku obchodná kvalita 17,5% a v znaku označenie 57,3%.

Potraviny.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Medzi najnevyhovujúcejšie plodiny banány žlté, jablká, cibuľa, rajčiaky, následne citróny, paprika, potom hrušky a špargľa.

Právoplatným rozhodnutím bolo ukončených 6 správnych konaní. Pokuty boli uložené vo výške 6750 eur.

Viac o téme: KontrolaPotravinyŠVPS SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu