Pravda, ktorú nechcete poznať, ak kupujete šunku, mäso, syry či alkohol: Inšpektori prehovorili | Topky.sk

°C

Sobota, 14. december 2019. Meniny má Branislava, Bronislava, zajtra Ivica.

Pravda, ktorú nechcete poznať, ak kupujete šunku, mäso, syry či alkohol: Inšpektori prehovorili

Potraviny
Potraviny
Zdroj: Getty Images
03.09.2019 21:00

BRATISLAVA – Júnová kontrola potravín, ktoré bežne kupujeme v našich obchodoch, priniesla desivé výsledky. Napríklad, v dusenej šunke bola zistená baktéria salmonelózy, v ovčích syroch zas stafylokoky, ktoré spôsobujú otravu z potravín, pričom nedostatky boli odhalené aj v alkohole. Pochybení však bolo oveľa viac.


Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR vykonali v období od 1. do 30. júna 4 609 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Z uvedeného počtu dopadlo 269 kontrol s nedostatkom, pričom celkovo bolo zistených 910 nedostatkov. Prekontrolovaných bolo 1 766 právnych subjektov a 2 624 prevádzok.

Z celkového počtu kontrol ich bolo najviac vykonaných v malých predajniach 1 161 (25,2 %), potom nasledujú stredné predajne 1 012 (21,9 %) a výrobcovia a baliarne 951 kontrol (20,6 %).

Blokové pokuty

Uložených bolo 306 blokových pokút v celkovej výške 5 125 eur. Ďalšie nedostatky, ktoré boli zistené počas výkonu úradných kontrol, sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o potravinách v znení neskorších predpisov.

Opatrenia v správnom konaní a právoplatné rozhodnutia

V správnom konaní bolo uložených 16 opatrení. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 89 správnych konaní. Pokuty boli uložené vo výške 130 600 eur. Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 1 467,4 eura, najvyššia právoplatná pokuta v mesiaci jún predstavovala 22 000 eur.

Pravda, ktorú nechcete poznať,
Zdroj: gettyimages.com

Popis vybraných nevyhovujúcich vzoriek

V Ovčom hrudkovom syre boli prítomné koagulázopozitívne stafylokoky. Tie podľa ŠVPS SR u ľudí spôsobujú otravu z potravín. Z rovnakej príčiny nevyhovel ani ovčí hrudkový syr z nepasterizovaného mlieka.

Syrové tyčinky vyrobené na Slovensku v gramáži 150 g mali v označení nesprávne uvedenú kategóriu prídavnej látky (na obale bolo uvedené len „kypriaci prášok“, no správne tam malo byť „kypriaca látka“). Na etikete nebol uvedený ani špecifický názov prídavnej látky alebo jej číslo E.

Kapusta pekingská mala prekročené najvyššie prípustné množstvo v parametri dusičnany.

Dusená šunka obsahovala prítomnosť baktérie Listeria monocytogenes, ktorá spôsobuje ochorenie, ktoré nazývame listerióza.

Husacia masť škvarená mala obsah peroxidov nad stanovený limit.


Súvisiace: Inšpekcia má zlú správu: Vo viacerých potravinách v našich obchodoch bola nebezpečná baktéria


Chlieb sendvičový rezaný nemal uvedené jednotlivé zložky prípravku na zvýšenie stability počas kysnutia.

Punčový rez preukázal prítomnosť syntetického farbiva ponceau 4R (E124), ktoré nie je v jemnom pečive povolené používať. Navyše v nich bola zistená prítomnosť syntetických farbív allura červená (E129) a azorubín (E122), ktoré nie sú uvedené v zaslanej receptúre.

Cereálny rožok s posýpkou nevyhovel kvôli prekročeniu najvyššieho prípustného množstva NaCl - 28742, limit je 18000.

Tatranský čaj 37 % s príchuťou jablka, hrušky a zázvoru (700 ml) obsahoval 36 % alkoholu.

Kandizované ovocie nemalo v zložení výrobku uvedené farbivo PonceauR, košelínová červená E124.

Kuracie prsia chladené obsahovali prítomnosť baktérie Salmonella enterica serovar Enteritidis.

Ovocný zákusok nemal na etikete uvedené použité farbivo Košenila, kys. karmínová (E120), ktoré sa nachádzalo v jeho zložení.

Bátor saláma nevyhovela v kontrolovanom znaku množstvo NaCl v potravinách. Limit je 40000, no zistená hodnota bola 44600.

Kuracie stehno dolné malo celkový obsah vody nad stanovený limit.

Víno z lesných malín nevyhovelo v senzorických znakoch. Bolo zakalené, malo nečistú vôňu a chuť po oxidácii.

Kapusta biela nová bola označená za nevyhovujúcu, pretože v nej bolo odhalené prekročené najvyššie množstvo dusičnanov. Limit je 700,0 mg/kg, nameraná hodnota však preukázala 1061,9 mg/kg.


Galéria

Potraviny

Nástroje k článku


AUTOR: © Zoznam/Vo

Nahlásiť chybu

Tagy

Najčítanejšie články