Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNA SITUÁCIA Slovensko čaká ťažká noc: MAPA, kde hrozia povodne, rieky sa vylievajú

SHMÚ varuje pred povodňami z trvalého dažďa, bol vydaný najvyšší výstražný stupeň! Zobraziť galériu (27)
SHMÚ varuje pred povodňami z trvalého dažďa, bol vydaný najvyšší výstražný stupeň! (Zdroj: Tip čiateľa, SHMÚ, )

SLOVENSKO – Na našom území hrozia povodne z trvalého dažďa. Varuje pred nimi Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Výstrahu najvyššieho, t. j. 3. stupňa vyhlásil pre okresy Myjava, Senica, Trenčín, Liptovský Mikuláš, Čadca, Námestovo a Tvrdošín. O stupeň nižšia výstraha 2. stupňa platí v regiónoch Skalica, Trnava, Pezinok, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Ružomberok, Turčianske Teplice, Martin, Žilina – sever, Žilina – Rajčanka, Kysucké Nové Mesto, Dolný Kubín, Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Prievidza.

Výstraha tretieho stupňa pred povodňou z trvalého dažďa bola vydaná pre okresy Myjava, Senica, Trenčín, Liptovský Mikuláš, Čadca, Námestovo a Tvrdošín.   

Takto to vyzerá v Trenčíne.
Zobraziť galériu (27)
Takto to vyzerá v Trenčíne.  (Zdroj: Tip čitateľa)
  

Snímka od čitateľky zachytáva aktuálnu situáciu na rieke Kysuca.
Zobraziť galériu (27)
Snímka od čitateľky zachytáva aktuálnu situáciu na rieke Kysuca.  (Zdroj: Tip čiateľa)

„Vzhľadom na nasýtenie povodí spadnutými zrážkami a predpokladanými ďalšími trvalými zrážkami v úhrne 60 až 100 mm predpokladáme vzostup až výrazný vzostup vodných hladín na tokoch s dosiahnutím a prekročením vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ varuje SHMÚ.  

SHMÚ
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SHMÚ)

Takto to momentálne vyzerá v obci Zemianske Podhradie v okrese Nové Mesto nad Váhom.
Zobraziť galériu (27)
Takto to momentálne vyzerá v obci Zemianske Podhradie v okrese Nové Mesto nad Váhom.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Aktuálna situácia na rieke Váh: Vodohospodári sa usilujú vypustiť čo najviac vody

Druhý stupeň povodňovej aktivity bol vyhlásený pre regióny Skalica, Trnava, Pezinok, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Ružomberok, Turčianske Teplice, Martin, Žilina – sever, Žilina – Rajčanka, Kysucké Nové Mesto, Dolný Kubín, Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Prievidza.

Záplavy v obci Papradno v okrese Považská Bystrica.
Zobraziť galériu (27)
Záplavy v obci Papradno v okrese Považská Bystrica.  (Zdroj: Tip čitateľa)

„Vzhľadom na súčasné a aj ďalšie predpokladané zrážky očakávame na tokoch vzostup až výrazný vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia hladín zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ avizoval SHMÚ.

Na fotke aktuálna situácia v obci Krnča v okrese Topoľčany.
Zobraziť galériu (27)
Na fotke aktuálna situácia v obci Krnča v okrese Topoľčany.  (Zdroj: Tip čiateľa)

Na snímke obec Lysá pod Makytou v okrese Púchov.
Zobraziť galériu (27)
Na snímke obec Lysá pod Makytou v okrese Púchov.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Pre okresy Piešťany, Nové Mesto n. Váhom, Topoľčany, Banská Bystrica, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Bardejov a Sobrance bola vydaná výstraha 1. stupňa. „Vzhľadom na už spadnuté a očakávané trvalé zrážky je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ uviedli meteorológovia.

Na severe je v akcii vyše sto hasičov, odčerpávajú vodu zo zaplavených ulíc a pivníc

V súvislosti s intenzívnym dažďom zasahuje vo viacerých severných okresoch viac ako 110 profesionálnych a dobrovoľných hasičov.

Hasiči zasahovali aj v obci Mikušovce v okrese Ilava.
Zobraziť galériu (27)
Hasiči zasahovali aj v obci Mikušovce v okrese Ilava.  (Zdroj: HaZZ)

Snímka dokumentuje akutálne dianie v obci Omšenie v okrese Trenčín.
Zobraziť galériu (27)
Snímka dokumentuje akutálne dianie v obci Omšenie v okrese Trenčín.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Ich pomoc bola pre nepriaznivé počasie potrebná celkom 50-krát. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

S mimoriadnou situáciou bojuje aj obec Moravské Lieskové v okrese Nové Mesto nad Váhom.
Zobraziť galériu (27)
S mimoriadnou situáciou bojuje aj obec Moravské Lieskové v okrese Nové Mesto nad Váhom.  (Zdroj: Tip čitateľa)

„Najviac výjazdov uskutočnili hasiči v Žilinskom kraji, kde zasahovali 22-krát, v Trnavskom kraji boli hasiči privolaní k ôsmim udalostiam, v Bratislavskom kraji zasahovali hasiči doposiaľ päťkrát,“ spresnila Križanová.

Najčastejšie boli hasiči vyslaní k odstraňovaniu spadnutých stromov z vodných tokov a ciest. Taktiež k odčerpávaniu vody zo zatopených ulíc a pivníc. Na viacerých miestach stále zasahujú.

Zasiahlo nepriaznivé počasie aj váš domov? Dajte nám vedieť na tipy@topky.sk alebo nám pošlite fotky či videá na Facebook.

Dodala, že v zasiahnutých okresoch zasahujú aj dobrovoľní hasiči z Turzovky, Oščadnice, Makova, Staškova, Varína, Trnového, Kotešovej, Staškova, Turan, Bytče, Skalitého a Svrčinovca. Na rieke Kysuca a Ľubochnianka bol, ako tvrdí, vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity.

So záplavami bojuje aj obec Bošáca v okrese Nové Mesto nad Váhom.
Zobraziť galériu (27)
So záplavami bojuje aj obec Bošáca v okrese Nové Mesto nad Váhom.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Taktiež v Bošáci.
Zobraziť galériu (27)
Taktiež v Bošáci.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Zrážky v našej oblasti neutíchnu ani nasledujúce dni

Zdá sa, že výdatné dažde budú bičovať našu krajinu aj v najbližších dňoch. Nepriazeň počasia najviac potrápi severnú časť. Pre okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Poprad bol vyhlásený 2. stupeň pred dažďom. Úhrny zrážok v nich môžu dosiahnuť až 120 mm. Varovanie pred javom trvá od dnešného dňa do piatka rána. „Tento úhrn zrážok predstavuje, aj vzhľadom na už spadnuté zrážky, zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ vystríha SHMÚ.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha 1. stupňa pred dažďom bola vydaná pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Trnavský a Nitriansky kraj, pričom zrážky by mali najskôr ustáť na východe. Severozápadnú oblasť by mali sužovať do štvrtka času obeda.

V Žilinskom a Prešovskom kraji do zajtrajška spadne až 50 mm ďalších zrážok

Za uplynulých 24 hodín v západnej časti Slovenska miestami viac ako 40 mm zrážok + do zajtrajšieho večera v Žilinskom a Prešovskom kraji miestami ďalších 20 až 50 mm, SHMÚ o tom informoval na svojej sociálnej sieti.

Ako spresnil, tlaková níž so stredom nad Poľskom dnes v našej oblasti vyvolala na viacerých miestach trvalé zrážky, ktoré boli miestami, najmä na západe, aj výdatné.

SHMÚ
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Za 24 hodín do dnešnej 18. hodiny spadlo na našom území väčšinou 5 až 30 mm zrážok, ale v západnej polovici Slovenska lokálne aj výrazne viacej. „Tu sme na viacerých staniciach namerali 30 až 60 mm a ojedinele dokonca ešte aj viacej. Z dostupných staníc sme za uvedené obdobie najvyšší úhrn namerali na stanici Modra - Piesok kde spadlo 68,2 m,“ skonštatoval SHMÚ s tým, že iba výnimočne spadlo aj menej ako 5 mm, a to na niektorých staniciach stredného a východného Slovenska.

Počas 24 hodín do zajtrajšieho večera očakáva model Aladin, že na väčšine územia spadne od nemerateľného množstva do 15 mm, ale lokálne aj výrazne viacej zrážok.

SHMÚ
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Na väčšej ploche by malo za uvedené obdobie spadnúť viacej zrážok najmä v severných okresoch Žilinského kraja a lokálne aj v Prešovskom kraji. Model tu na niektorých miestach očakáva ďalších 20 až 50, výnimočne až okolo 80 mm.

Za posledných 26 dní bol celkový úhrn: Košice 80 mm, Trebišov 101 mm, Michalovce 104 mm.

Dunaj na slovenskom území výrazne stúpol

Na slovenskom úseku Dunaja dnes hydrometeorológovia zaznamenali výrazný vzostup. Vodný stav v Devíne dnes o šiestej ráno bol 495 centimetrov, čo predstavuje zvýšenie od utorkového rána o 174 centimetrov. V Bratislave mal hodnotu 593 centimetrov, od utorka stúpla hladina o 152 centimetrov.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Vzhľadom na predpovede zrážok, keď má dnes v Dolnom Rakúsku a v Alpách napršať miestami 15 až 30 mm, ojedinele až do 40 mm a vo štvrtok do troch milimetrov, predpokladáme v hornej časti slovenského úseku Dunaja v Devíne 510 cm a mierny vzostup po polnoci. Vo štvrtok v popoludňajších hodinách dosiahne hladina 550 cm. V sobotu už očakávame mierny pokles,“ uviedla Valéria Wendlová zo SHMÚ. Vysoká hladina Dunaja sa prejaví aj pri spätnom vzdutí rieky Morava v Devínskej Novej Vsi. Agentúru SITA o tom informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Ten informuje, že dážď, prehánky a ojedinele aj búrky sa vyskytli na celom území s úhrnmi do 10 mm, ojedinele aj viac. V severných okresoch väčšinou od 10 do 20 mm, na návetriach hôr aj viac, s maximálnym úhrnom 35 mm v Oravskom Veselom. „V súčasnosti v povodí Kysuce a Oravy, na hornej Topli, hornej Ondave, hornom Laborci, Ladomírke a Uhu vodné hladiny stúpajú, na ostatných tokoch východného Slovenska prevláda ustálenosť vodných hladín,“ dodala Wendlová.

Policajti uzavreli úsek križovatky Žilina estakáda (slimák)

V súvislosti s daždivým počasím v Žiline dokonca pred 14. hodinou uzavreli úsek križovatky. „Upozorňujeme na uzavretie „slimáku“ v Žiline. Obchádzka je cez Budatín pre množstvo dažďovej vody na vozovke,“ informovala žilinská polícia.

Policajti uzavreli úsek križovatky
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

Išlo o výjazd z Ľavobrežnej na estakádu smerom do Bratislavy a v smere od Čadce na Martin. Krátko pred pol štvrtou bol „slimák“ obnovený.

Policajti uzavreli úsek križovatky
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

Tlaková níž prináša výdatné zrážky

Už od včera počasie u nás ovplyvňuje tlaková níž so stredom nad Poľskom. „Je vyjadrená pri povrchu, aj vo výške, čo znamená, že už je v pokročilom štádiu vývoja a je teda málo pohyblivá. Okolo nej je tak dlhšiu dobu pretáčaný vlhký vzduch od juhu z oblasti Čierneho mora do východnej Európy a odtiaľ po severnom okraji níže sa dostáva z Bieloruska do Poľska až nad naše územie od severu,“ objasnil SHMÚ na svojej sociálnej sieti.

SHMÚ
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

„Vzhľadom na nasýtenosť povodí v týchto oblastiach už v týchto chvíľach výrazne stúpajú vodné stavy tokov a stúpať budú vzhľadom na pretrvávajúce zrážky aj naďalej a budú dosiahnuté stupne povodňovej aktivity,“ uzavrel SHMÚ.

SHMÚ
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Viac o téme: SlovenskoDážďPovodneVýstrahaRieky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu