Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na horách dávajte pozor! Stále pretrváva lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej stupnice.

Snehová pokrývka je do určitej hĺbky dôsledkom pretrvávajúceho ochladenia zamrznutá a tvrdá, čiže je všeobecne dobre spevnená. V priebehu dňa sa na slnkom osvietených svahoch jej stabilita mierne zhoršuje. Na veľmi strmých svahoch je možný výskyt snehových splazov alebo malých lavín z mokrého snehu. Vo výnimočných prípadoch je možné uvoľnenie spontánnych kĺzavých (základových) lavín na veľmi strmých trávnatých svahoch.

Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.

Dnes ráno bolo na horách jasno. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od od mínus jeden do piatich stupňov Celzia. Fúkal mierny, na hrebeňoch až čerstvý severovýchodný vietor s rýchlosťou do šesť metrov za sekundu. Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Pokrývka je zrána väčšinou zmrznutá a tvrdá, v priebehu dňa na slnkom osvietených svahoch mäkne. Severné orientácie Nízkych Tatier, Západných Tatier a Východných Tatier stále s bohatou snehovou pokrývkou od pásma lesa. Južné orientácie so súvislou snehovou pokrývkou od 1700 m.n.m. Vo Veľkej Fatre už s nesúvislou snehovou pokrývkou.

Viac o téme: HoryPočasieLavínaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu