Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Druckerov liek z Kuby mal zabrániť amputáciám: V Bratislave mal jednému pacientovi spôsobiť rakovinu

Tomáš Drucker Zobraziť galériu (2)
Tomáš Drucker (Zdroj: Foto: TASR/Pavol zachar)

BRATISLAVA – Na Slovensku je približne osemtisíc cukrovkárov, ktorých trápi diabetická noha. Podaktorí z nich dúfali, že zo závažného ochorenia ich dostane liek z Kuby, ktorý pomáha hojiť otvorené rany na dolnej končatine, dokonca zabrániť amputácii. Teraz to však vyzerá tak, že jednému z pacientov po jeho užívaní zistili rakovinu.

Na Slovensku trpí cukrovkou takmer 350-tisíc pacientov. Ich najväčším postrachom je takzvaná diabetická noha, pretože počet cukrovkárov, ktorým musia v dôsledku ochorenia amputovať časť končatiny, je podľa našich odborníkov neprimerane vysoký.

Svetlo do života im však vniesol kubánsky liek Heberprot-P, ktorý bol súčasťou deblokácie kubánskeho dlhu. Liek nemá európsku registráciu a Slovensko je prvou krajinou v rámci Európskej únie, kde sa používa. Vyrokoval ho vtedajší minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) počas návštevy Kuby, ktorá sa uskutočnila v druhej polovici minuloročného februára.    

Žiaľ, Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) prijal v januári podnet, v ktorom bolo nahlásené podozrenie na nežiaduci účinok daného lieku. Podnet prišiel od bratislavského prevádzkovateľa ambulancie vnútorného lekárstva a podľa neho mohla liečba liekom súvisieť so vznikom karcinómu prostaty.

To, či pacientovi liek z Kuby spôsobil rakovinu, je nateraz neisté. Rezort zdravotníctva však krátko na to jeho podávanie pozastavil.

Na Slovensku liekom Heberprot-P liečili pacientov v ôsmich zariadeniach. „Spolu s odborníkmi na Slovensku dlhodobo hľadáme nové liečebné alternatívy, ktoré by pomohli vylepšiť štatistické ukazovatele pri liečbe takzvanej diabetickej nohy,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Na Slovensku sa podľa nej Heberprotom-P liečilo viac ako sto pacientov. „Liek sa pod dohľadom kubánskych špecialistov začal na Slovensku používať v troch referenčných centrách, následne v ďalších piatich nemocniciach,“ priblížila.

Bezpečnosť pacientov musí byť na prvom mieste

Líder Spolu Miroslav Beblavý žiada po ministerke zdravotníctva okamžitú ochranu pacientov a odtajnenie zmluvy s Kubou. Zároveň ju vyzval, aby v nijakom prípade neobnovila liečbu pacientov na Slovensku, ktorú avizovala, kým sa nepreveria všetky pochybnosti o bezpečnosti lieku.

„Je absurdné, aby sme neoverený liek podávali našim pacientom v utajenom režime. Mimo registrácie, mimo pravidiel klinického skúšania a bez možností kontroly,” upozorňuje Beblavý. „Možno je to dôsledok babráctva, možno je za utajeným dovozom obchodný záujem. Je však neprijateľné, aby štát okrem ojedinelých náhodných hlásení nič netušil o nežiaducich účinkoch neregistrovaného lieku. Bezpečnosť pacientov musí byť na prvom mieste,” dodal.

Na Slovensko bolo dovezených sedemsto balení 

K spornému kubánskemu lieku sa v mene hnutia Obyčajných ľudí nezávislých osobností (OĽaNO) vyjadril tieňový minister zdravotníctva Marek Krajčí. Na Slovensko bolo podľa jeho slov privezených 7-tisíc balení tohto lieku, vyjednaná cena bola na úrovni 700 eur. Slovenská vláda sa takouto cestou rozhodla znížiť kubánsky dlh voči Slovensku o 5-miliónov eur. „Dnes čítame správy, ako daný liek spôsobuje na liečených Slovákoch nežiaduce účinky vrátane podozrenia na rakovinu. Je pritom zarážajúce, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv nemôže v tomto prípade konať, pretože u nás neschvaľoval žiadne klinické skúšanie tohto lieku. Vláda sa tento liek rozhodla testovať na pacientoch len tak,“ vyhlásil. „Mrzí ma, že dotknutým je opäť pacient. Pre hnutie OĽANO je pacient na prvom mieste, a takýto liek by sme za žiadnu cenu na Slovensku neregistrovali, ak by sme si neboli istí jeho bezpečnosťou,“ uzavrel Krajčí.

Liek pomohol viac ako stotisíc pacientom 

Klinické štúdie v čase uvádzania lieku na Slovensko podľa Eliášovej ukázali efekt u viac ako stotisíc pacientov vo svete. „Vzhľadom na to, že sa aplikuje priamo do rany, jeho podávanie bolo na úvod pod dohľadom kubánskych lekárov, ktorí zaučili našich lekárov a sestry, ako liek aplikovať, aby sa dosiahla a zabezpečila maximálna účinnosť liečby,“ dodala. Podľa rezortu bol každý pacient o svojej liečbe informovaný a k terapeutickému postupu sa vyjadroval aj podpisom informovaného súhlasu.

Viac o téme: KubaLiekDruckerHeberprot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu