Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Z lekární sa sťahuje ďalší liek: Štátny ústav pre kontrolu liečiv spresnil prečo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Liek Elotrace, ktorý pacientom slúži ako náhrada elektrolytov a stopových prvkov, sa sťahuje z úrovne distribučných spoločností, lekární a zdravotníckych zariadení. Dôvodom je nesprávne označenie exspirácie.

O stiahnutí liekov Elotrace, con inf 10x100 ml (fľ.inf.skl.), č. šarží 16LA6467, 16LF7906, kód ŠÚKL 33729 a Elotrace, con inf 1x100 ml (fľ.inf.skl.), č. šarží 16LA6467, 16LF7906, 16MC0321, kód ŠÚKL 65317 z úrovne distribučných spoločností, lekární a zdravotníckych zariadení, informuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na svojej internetovej stránke.


Čítajte aj: Druckerov liek z Kuby mal zabrániť amputáciám: V Bratislave mal jednému pacientovi spôsobiť rakovinu


„Dôvodom stiahnutia predmetných šarží z trhu je nesprávne označenie exspirácie,“ zdôvodnil štátny ústav s tým, že dostupnosť liečby pre pacientov týmto rozhodnutím dotknutá nie je.

Lieky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Elotrace sa používa ako doplnok k roztokom parenterálnej výživy (výživa podávaná mimo tráviaceho traktu, najčastejšie intravenózne, čiže vnútrožilovo), a to hlavne u pacientov, ktorí potrebujú intenzívnu starostlivosť.

Liek podáva lekár alebo zdravotná sestra infúziou do žily. V súlade so súhrnom charakteristických vlastností lieku má zdravotnícky pracovník podávať len číry až slabo žltozelený roztok v nepoškodenom balení.

Viac o téme: LiekŠÚKLStiahnutie z trhuElotrace
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu