Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Toxický nález v detských výživách na FOTO: Predávali sa aj na Slovensku, hygienik varuje!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Existuje niekoľko druhov mykotoxínov, no najtoxickejší z nich je aflatoxín B1. Práve jeho prítomnosť sa preukázala v dvoch druhoch ovocných príkrmov pre deti od 4. mesiacov. Zlá správa je, že sa predávali aj na Slovensku.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR 3. apríla dostal odpoveď z Maďarska k výstražnému oznámeniu z Rakúska. Naši susedia informovali o tom, že v ovocnom príkrme pre deti pôvodom z Nemecka bola zistená prítomnosť aflatoxínov. Spoločnosť DM drogerie markt GmbH, Maďarsko, dodala 2 druhy ovocných detských príkrmov babylove aj na Slovensko. Obe výživy sa predávajú v 190-gramovom balení a sú vhodné pre deti od  4. mesiacov.

Konkrétne ide o príchuť mango a granátové jablko s dátumom minimálnej trvanlivosti do 15.10.2020. A o príchuť broskyňa a marakuja s dátumom minimálnej trvanlivosti do 16.10.2020.

Ovocné detské príkrmy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Hlavný hygienik SR Ján Mikas tvrdí, že v predmetných výrobkoch bolo laboratórnymi analýzami zistené prekročenie maximálneho povoleného limitu mykotoxínu aflatoxín B1, čo je v nesúlade s požiadavkami nariadenia Komisie č. 1881/2006, ktorým sa ustanovujú maximálne hodnoty obsahu niektorých kontaminantov v potravinách.


Čítajte aj: V Česku je najväčšia epidémia osýpok za posledných 20 rokov, s nákazou bojuje aj Slovensko

Rodičia, pozor! Ak svoje dieťa veziete autosedačkách na FOTO, môže si zraniť hlavu a chrbticu​


ÚVZ SR v nadväznosti na vyššie uvedené požiadal všetky jeho regionálne úrady o vykonanie kontrol v predajniach dm drogerie markt na Slovensku, pri ktorých je potrebné overiť, prípadne zabezpečiť stiahnutie predmetných škodlivých výrobkov z trhu.

Keďže sa uvedené výrobky ešte môžu nachádzať na našom trhu, úrad spotrebiteľom odporúča, aby uvedené výrobky nekupovali a už zakúpené výrobky nepoužívali, prípadne ich vrátili späť do miesta predaja.

Viac o téme: ÚVZ SRVýživaNebezpečenstvoPríkrm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu