Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Milovníci tataráku na FOTO, pozor! Inšpektori v ňom našli nebezpečnú baktériu, zapríčiňuje ochorenia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Milujete tatársky biftek, no nechce sa vám ho pripravovať? V tom prípade si dajte veľký pozor na to, aký tatarák kupujete. Potravinoví inšpektori v jednom z nich našli prítomnú baktériu E. coli, ktorá zapríčiňuje vznik vážnych ochorení.

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR informovala na svojej stránke, že na základe cielenej kontroly zameranej na bezchybnosť hovädzieho mäsa z Poľska bola v Lidl SR v.o.s. v nemšovskom veľkosklade potravín odobratá úradná vzorka "Tatársky biftek - mäsový prípravok, vákuovo balený, á 200 gramov". Išlo o výrobnú dávku s číslom 00949519 s dátumom spotreby do tohtoročného 3. apríla.

Oznámenie o zistení nevyhovujúceho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ŠVPS SR,)

Vo vzorke výrobku bola mikrobiologickým vyšetrením v Štátnom veterinárnom a potravinovom ústave Dolný Kubín zistená prítomnosť baktérie Escheria coli O111, u ktorej bol zistený gén zodpovedný za produkciu toxínu VT1 a gén kodujúci virulenčný faktor intimín.      

Výrobcom predmetného mäsového výrobku je poľská spoločnosť Zakład Przemyslu Miesnego Biernacki Sp. z o.o.

Ako sa baktéria E.coli šíri a ako sa pred ňou chrániť?

Escherichia coli (E. coli) je baktéria. Prevažná väčšina jej kmeňov je stálou súčasťou črevnej flóry ľudí a zvierat. Tieto majú významnú úlohu pri zachovávaní fyziologických pochodov v čreve a len veľmi zriedkavo zapríčiňujú vznik ochorení. Sú  však medzi nimi vyložene patogénne kmene, vyvolávajúce hnačkové ochorenia. Na vznik ochorenia stačí veľmi nízka infekčná dávka.

Prameňom pôvodcu nákazy je chorý človek a zvieratá (hovädzí dobytok, ovce či kozy). Najčastejšie vznikajú ochorenia po konzume hovädzieho, ovčieho, kozieho mäsa,  produktov rýchleho občerstvenia (hamburgery, párky). Boli zaznamenané ochorenia po pití surového kravského mlieka či konzumovaní kontaminovanej zeleniny, ovocných štiav a vody. Známy je aj interhumánny prenos (na personál pri ošetrovaní chorých osôb). Inkubačný čas je 3 až 8 dní.

E.coli patria k baktériám, ktoré sú pomerne odolné voči vonkajším vplyvom, prežijú mesiace v pôde, vo vode. Teplotu 55 stupňov Celzia prežívajú počas 60 minút. Patogénne kmene prežívajú pomerne dobre pri chladničkových teplotách a zmrazené.

Ako prevencia voči infekciám vyvolaným kmeňmi E. coli je dôležité dodržiavanie základných preventívnych hygienicko-epidemiologických pravidiel, najmä zamedzenie kontaminácie pri spracovaní potravín a hotových produktov.

Viac o téme: PotravinyŠVPS SRBiftek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu