Odhalenie v nitrianskej firme: Arašidy obsahovali nadlimitné množstvo karcinogénnej látky! | Topky.sk

°C

Piatok, 15. november 2019. Meniny má Leopold, zajtra Agnesa.

Odhalenie v nitrianskej firme: Arašidy obsahovali nadlimitné množstvo karcinogénnej látky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Getty Images
03.08.2019 21:00

BRATISLAVA – Nadlimitné množstvo Aflatoxínu B1, ktorý bol daný do súvislosti s výskytom rakoviny pečene, bolo odhalené v arašidoch, ktoré na Slovensko zo Spojených štátov doviezla nitrianska spoločnosť EKVIA s.r.o.


Regionálna veterinárna a potravinová správa Nitra v rámci kontroly importu vykonala v prevádzke VOS EKVIA na Priemyselnej ulici v Nitre odber vzorky výrobku „Arašidy určené na ďalšie spracovanie“ pôvodom z USA, ktoré na Slovensko dovážala nitrianska spoločnosť EKVIA s.r.o.

Vzorka bola odobratá z výrobnej dávky so šaržou 113 49 a dátumom minimálnej trvanlivosti do 30.6.2020.

Štátna veterinárna a potravinová
Zdroj: gettyimages.com


Čítajte aj: Inšpekcia má zlú správu: Vo viacerých potravinách v našich obchodoch bola nebezpečná baktéria


„V analyzovanej vzorke bolo zistené prekročenie maximálnej hodnoty obsahu Aflatoxínu B1 v množstve 149,1 µg/kg (max 8 µg/kg) a sumy aflatoxínov v množstve 168,55 (max 15 µg/kg). Celá zásielka bola pozastavená a bude zlikvidovaná,“ uviedla Štátna veterinárna a potravinová správa SR.

Čo spôsobujú aflatoxíny v potravinách?

Aflatoxíny sú druh mykotoxínov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v arašidoch, orechoch, pistáciách, sušenom ovocí, obilí či koreninách.

Mykotoxíny sú látky, ktoré majú toxické účinky na človeka. Aflatoxíny sú produkované určitými plesňami, z ktorých najnebezpečnejšia je Aspergillus flavus. Táto pleseň pri nesprávnom uchovávaní potravín rastie a počas svojho rastu produkuje aflatoxíny.

Z približne 20 druhov aflatoxínov len štyri boli objavené v potravinách (B1, B2, G1 a G2). Modifikované aflatoxíny možno nájsť v mlieku a mliečnych výrobkoch (aflatoxíny M1 a M2). Aflatoxíny majú schopnosť hromadiť sa v ľudskom tele s veľmi vážnymi následkami; poškodzujú pečeň a môžu vznikať zhubné nádory. Výskyt aflatoxínov bol daný do súvislosti s výskytom rakoviny pečene v tých krajinách, kde je takáto potrava obsahujúca vysoký obsah aflatoxínov dôležitou zložkou ľudskej výživy.

Hoci mykotoxíny sú toxické len pri konzumácii vo veľkom množstve, prijímanie malých dávok aflatoxínov počas dlhého obdobia môže ohroziť zdravie. To je dôvod, prečo štátny dozor nad zdravotnou nezávadnosťou potravín (potravinárskej výroby) sleduje množstvo aflatoxínov v potravinách.

Množstvo krajín legislatívne definovalo povolený obsah aflatoxínov vo výrobkoch určených na ľudskú výživu a v krmivách. Aj v Potravinovom kódexe SR sú limitované najvyššie prípustné množstvá týchto kontaminantov. Ak je zistené nadlimitné množstvo aflatoxínov, sú také potravinárske suroviny aj výrobky z obehu sťahované a likvidované.


Galéria

Ilustračné foto Štátna veterinárna a potravinová Ilustračné foto

Nástroje k článku


AUTOR: © Zoznam/Vo

Nahlásiť chybu

Tagy

Najčítanejšie články