Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kozmetika na FOTO vám namiesto krásy spôsobí alergie a poškodenie nosohltana

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Syntetická kozmetika môže vyvolať kožné alergie, či spôsobiť problémy s dýchaním. Preto dbajte na jej správny výber. Ak však máte doma jeden z nižšie uvedených výrobkov, okamžite ho prestaňte používať. Inak si koledujete o nepríjemné zdravotné ťažkosti.

Úrad verejného zdravotníctva SR znova upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Estónsku, v Nemecku, Írsku a vo Francúzsku. „Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike,“ upozorňuje hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.  

V ústnej vode bol objavený chlór

Roztok ústnej vody Mineral Mouthwash Solution pôvodom z Estónska, ktorý vyrába tamojšia spoločnosť Living Minerals OṺ, podľa hlavného hygienika SR obsahuje chlór (namerané množstvo do 0,01 percenta).

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

„Na výrobku sa tiež nachádza informácia, že použitie zmesi zriedenej podľa návodu na použitie je bezpečné pre zdravie. Uvedený výrobok nie je bezpečný,“ podčiarkol hygienik. Výrobok sa totiž skladá z dvoch zložiek v rôznych fľašiach: zložka A (100 ml) – roztok Sodium Chlorite a zložka B (100 ml) roztok Hydrochloric Acid. Uvedené sa týka výrobnej dávky 0818-3, 0718-3.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Riasenka obsahuje nepovolenú látku

V zložení neónovej riasenky (15 ml) od značky PaintGlow s čiarový, kódom 5 060335 875150 a číslom výrobnej dávky 36/2114, bola zistená prekročená povolená koncentrácia látky – butylparaben (0,17 percenta).

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Ďalej podľa zoznamu zložiek, výrobok obsahuje CI 45174, CI 45161, Diethylaminomethylcoumarin a Solvent Yellow 172 – nepovolené farbivá do kozmetických výrobkov a farbivo CI 74260, ktoré nie je povolené používať v kozmetických výrobkoch aplikovaných na oči. Nebezpečný produkt vyrába anglická firma Paintglow.

Farba na vlasy obsahuje nadmerné množstvo syntetickej látky

Krémová farba na vlasy od značky V.B. DR. SAM pôvodom z Číny obsahuje nadmerné množstvo látky – Diethylene glycol (povolené stopové množstvo je 0,1 percenta). Čiarový kód výrobku je 6923515986093, jeho výrobcom je čínska spoločnosť TAZOL (H.K) Biological Technology Co.,LTD.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )


Čítajte aj: FOTO ďalšej vlny nebezpečnej kozmetiky, v týchto farbách sú nepovolené látky! 


V henne na vlasy boli zistené aj plesne a kvasinky 

Organická henna na vlasy (500 g) od značky Dil Se, konkrétne výrobná dávka 260116 s čiarovým kódom 0170000205450, má v zložení aeróbne mezofilné baktérie (180 000 KTJ), plesne a kvasinky (150 KTJ/g). Odkiaľ výrobok pochádza, a kto je jeho výrobcom, nie je známe.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )
   

Farba na tetovanie obsahuje nikel

Analýzou farby na tetovanie Terra di Siena (29 ml) od značky INTENZE bolo zistené, že výrobok obsahuje nikel (95,8 +/- 13,4 mg. kg-1 ). Platí to pre výrobnú dávku LOT: SS227, batch: RX46Q23Y79W124O75RD69G89IMX40. Spomínanú farbu vyrába americká firma Intenze Products Inc.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Kúra na vlasy môže viesť k poškodeniu nosohltana

Kúra určená na vyrovnávanie vlasov G.HAIR Smoothing Treatment (250 ml) od značky INOAR obsahuje látku formaldehyde (voľný formaldehyd - 10,1 g/100g), ktorá nie je povolená do výrobkov na vyrovnávanie vlasov.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

„Inhalácia látky môže viesť k poškodeniu nosohltana. Pri dermálnej expozícii môže výrobok spôsobiť iritácie pokožky a slizníc, kontaktné alergie,“ varuje hygienik. Idde o výrobnú dávku 2 Tratmiento Antivolume, L. 13997. Informácie o krajine pôvodu a výrobcovi chýbajú.

Viac o téme: KozmetikaÚVZ SRNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu