Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Varovanie! Ak máte hrnček na FOTO, ste v nebezpečenstve, obsahuje ťažký kov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, ÚVZ SR, )

BRATISLAVA – Slovenskému Úradu verejného zdravotníctva (ďalej len ÚVZ SR) bolo zaslané oznámenie z Česka, že na našom trhu sa môže nachádzať sklený hrnček, ktorý Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF) označil za nebezpečný.

„Na základe predložených informácií bol výrobok distribuovaný a určený na predaj aj na území Slovenskej republiky, avšak nie sú dostupné údaje o konkrétnych odberateľoch,“ upozornil hygienik Ján Mikas z ÚVZ SR, ktorý spresnil nasledujúce podrobnosti.

Informácia o výskyte nebezpečného
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Názov produktu na etikete: skleněný Hrnek 3 ks, 500 ml, značka: Smart Cook, ITEM NO: 231 45 19. Osoba uvedená na originálnom balení a zodpovedná za uvedenie na trh: Elmich Trading s.r.o., Vlčkova 1064/6, PRAHA – Černý Most. Distribútor: Incomp s.r.o., Korunní 2569/108, 101 00, Praha 10 – Vinohrady. Predajca: Chinh Nquyen Van, kpt. Bartoše 412, 530 09 Pardubice.

Informácia o výskyte nebezpečného
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Hrnček predstavuje nebezpečenstvo, pretože v ňom laboratórnou analýzou bola zistená migrácia olova a kadmia z ústneho okraja.


Čítajte aj: Slovensko ohrozuje nebezpečná kozmetika na FOTO, deťom z nej hrozia infekcie, dospelým alergie


„Migrácia kadmia z ústneho okraja hrnčeka bola 13,0 mg/predmet, pričom maximálny povolený limit je 0,2 mg/predmet. Migrácia olova z ústneho okraja hrnčeka bola 190,0 mg/predmet, pričom maximálny povolený limit je 2,0 mg/predmet,“ podčiarkol Mikas s tým, že uvedené je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o materiáloch a predmetoch určených na styk s potravinami, podľa ktorého musia byť tieto materiály a predmety vyrobené tak, aby za obvyklých alebo predvídateľných podmienok používania ich zložky neprechádzali do potravín v množstve, ktoré by mohlo ohroziť zdravie ľudí.

Informácia o výskyte nebezpečného
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

ÚVZ SR požiadal všetky tunajšie regionálne úrady verejného zdravotníctva o zvýšenie kontrol so zameraním sa na výskyt predmetného nebezpečného výrobku.

„Keďže sa uvedený výrobok môže nachádzať na trhu na území Slovenskej republiky, odporúčame spotrebiteľom, aby uvedený výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali, prípadne ho vrátili späť do miesta predaja,“ dodal hygienik.

Viac o téme: ÚVZ SRNebezpečenstvoHrnček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu