Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Meteorológovia varujú nebezpečnými rekordmi: FOTO Za uplynulý rok ich máme hneď niekoľko

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Slováci pociťujú teplejšie počasie viac a viac. A nie je to len o pocitoch. Meteorológovia na svojej stránke uviedli viacero teplotných rekordov, ktoré Slovensko v roku 2018 pokorilo. Prekonané bolo aj jedno z doteraz najvýraznejších teplých období spred osemnástich rokov.

V roku 2018 padlo viacero rekordov, ktoré sa týkali relatívne teplých období. Bezprecedentné bolo podľa meteorológov sumárne trvanie teplých období počítaných podľa maximálnej dennej teploty. Doterajší rekord 57 dní z roku 2000 bol prekonaný o 23 dní.

Meteorológovia varujú nebezpečnými rekordmi:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Obdobie od 8. do 25. apríla 2018 bolo zas absolútne najdlhším individuálnym teplým obdobím meraným podľa minimálnej dennej teploty vzduchu. Trvalo 18 dní. Rekord padol tiež v celoročnom počte teplých období meraných podľa maximálnej teploty vzduchu. Doterajší maximálny počet deväť bol prekonaný o jeden deň.

Vôbec najteplejší rok

Meteorologický tím okrem iného nazval tento rok ako najteplejší v histórii. Tvrdenia dokazujú údajmi z viacerých staníc po našom území. V minulom roku bolo totiž v doteraz najväčšom počte klimatologických a meteorologických staníc dosiahnutá priemerná teplota 12 stupňov Celzia a viac. V obci Žihárec v okrese Šaľa dokonca až 13 stupňov Celzia.

Meteorológovia varujú nebezpečnými rekordmi:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Za teplé meteorológovia považujú obdobie minimálne piatich po sebe idúcich dní so silne nadpriemernou hodnotou vzduchu. Odchýlka od dlhodobého priemeru môže byť počítaná z maximálnej, minimálnej alebo priemernej dennej teploty.

Viac o téme: RekordPočasie2018
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu