Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Štatistiky o počasí v januári: Teplotne bol normálny, najviac snežilo v Žilinskom kraji

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA – Január 2019 bol na väčšine územia teplotne normálny, len vo vysokohorských polohách bola teplota pod normálom. Ako informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), priemerná mesačná teplota v polohách do 300 m nad morom bola 0 až -3°C, čo zodpovedá normálu.

Vo vysokých horských polohách bola odchýlka od normálu -2,8 a -3,1°C. Najnižšiu priemernú mesačnú teplotu v nižších polohách zaznamenali v Liptovskej Tepličke. Mala hodnotu -6,1°C. Najvyššiu priemernú mesačnú teplotu namerali na bratislavskom letisku a v Gabčíkove. V oboch prípadoch predstavovala +0,3°C. Najnižšia teplota bola 23. januára v Oravskej Lesnej, klesla na -26,0°C. Najvyššiu pozorovali v Hurbanove, kde bolo 17. januára +11,6°C.

Úhrn zrážok bol v januári výrazne vyšší v západnej polovici územia ako vo východnej, najviac zrážok spadlo v Žilinskom kraji. Na západe a v Žilinskom kraji dosiahli úhrny zväčša 40 až 80 mm, ojedinele aj viac. Oravská Lesná mala napríklad až 200 mm. Odlišná situácia bola v Banskobystrickom kraji a na východe Slovenska.

Zväčša tu spadlo len 20 až 50 mm, ojedinele aj menej. Najviac zrážok spadlo na Lomnickom štíte, kde namerali 373 mm. Najmenej zrážok namerali v Gánovciach pri Poprade a v Hrabušiciach v okrese Spišská Nová Ves, v oboch lokalitách spadlo len 9 mm.

Mesiac január 2019 bol na viacerých miestach bohatý na dĺžku trvania súvislej snehovej pokrývky a tiež aj na maximálnu výšku snehu. Najviac snehu napadlo v Žilinskom kraji - Oravská Lesná mala 16. januára až 132 cm snehu. „Zaujímavá situácia vo výskyte snehovej pokrývky a intenzite sneženia bola aj na západe krajiny. Veľmi zaujímavý bol 8. január, počas ktorého za 24 hodín spadlo na západe Slovenska aj viac ako 30 cm snehu,“ uviedol SHMÚ. Ako príklad uviedol obec Biely Kostol pri Trnave, kde vtedy spadlo za 24 hodín 23 cm nového snehu. „Pre túto stanicu to znamená rekordné množstvo nového snehu za jeden deň od začiatku pozorovaní v roku 1981,“ konštatoval SHMÚ.

Viac o téme: JanuárPočasieSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu