Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúci ZVRAT v počasí, už o pár hodín príde prudké oteplenie: Bude ako na jar, má to však háčik

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ak už máte zimy plné zuby, táto správa vás rozhodne poteší. Cez víkend nás totiž čaká teplotne nadpriemerné počasie. Najviac stupňov bude na západe, a to až 13. Plusové teploty by sa mali udržať aj v nasledujúcom týždni. Preto treba rátať s rizikom povodní.

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) spresňujú, že po prednej strane rozsiahlej tlakovej níže k nám v piatok od juhu až juhozápadu začne prúdiť teplý vzduch.

Z uvedeného vyplýva, že víkend prinesie poriadne silný odmäk. Na niektorých miestach sa môže denná teplota vyšplhať až na 13 stupňov Celzia. V nadchádzajúcich dňoch dokonca povolia i nočné mrazy.

Oteplenie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)
      

Vietor na horách

Výstraha 2. stupňa pred vetrom na horách bola vydaná od piatka 18. hodiny do soboty 18. hodiny pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Brezno a Poprad. V uvedených regiónoch sa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 125 až 160 km/h. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ varuje ústav.

Výstraha miernejšieho stupňa pred vetrom na horách platí v okresoch Námestovo, Dolný Kubín, Žilina, Martin a Turčianske Teplice od piatka 6. hodiny rannej do nedele 12. hodiny. SHMÚ upozorňuje, že miestami sa v nich očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 110 až 135 km/h.

SHMÚ vydal výstrahy.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vietor

Varovanie 1. stupňa pred vetrom bolo vydané piatka 6. hodiny rannej do nedele 18. hodiny. Vo vyznačených okresoch sa ojedenele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 65 až 70 km/h.

SHMÚ vydal výstrahy.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ dodáva ústav.

PIATOK

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Bude oblačno až zamračené, lokálne aj hmlisto. V priebehu dňa miestami hrozí slabé sneženie, dážď alebo mrholenie. Ojedinele sa vyskytne aj poľadovica. Najnižšia nočná teplota 0 až -6, pri zmenšenej oblačnosti väčšinou -6 až -12 stupňov. Najvyššia denná teplota 0 až 5 stupňov, na juhozápade ojedinele aj teplejšie. Fúkať bude prevažne juhovýchodný vietor 10 až 35 km/h, v nárazoch miestami, najmä na západe, okolo 55 km/h. Nad pásmom lesa postupne búrlivý vietor až víchrica.

SOBOTA

Po prednej strane tlakovej níže, ktorej stred sa z Francúzska premiestni nad alpskú oblasť, k nám vyvrcholí prílev teplého vzduchu od juhu.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

V priebehu dňa môže na viacerých miestach mrholiť alebo pršať, na hrebeňoch Tatier snežiť. Najnižšia nočná teplota +5 až 0 stupňov. Najvyššia denná teplota 4 až 9, na západe väčšinou 9 až 13 stupňov. Fúkať bude prevažne juhovýchodný vietor 15 až 40 km/h, v nárazoch miestami, najmä na západe a severe, okolo 60 km/h. Na hrebeňoch hôr búrlivý vietor až silná víchrica.

NEDEĽA

Od západu nad Slovensko postúpi zvlnený studený front, spojený s rozsiahlou oblasťou nízkeho tlaku vzduchu s dvoma stredmi - jedným nad Pobaltím a druhým nad centrálnym Stredomorím.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Počasie bude oblačné až zamračené. Ojedinele bude aj hmlisto. Od západu na viacerých miestach dážď alebo prehánky, vo vysokých polohách sneženie. Najnižšia nočná teplota 7 až 2 stupne. Najvyššia denná teplota 5 až 10, na východe ojedinele okolo 12 stupňov.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu