Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dnes štartuje vypočutie kandidátov na Ústavný súd: O deväť miest bojuje 40 uchádzačov

Ústavný súd SR
Ústavný súd SR (Zdroj: TASR – František Iván)

BRATISLAVA - Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR dnes začína s vypočúvaním kandidátov na post ústavných sudcov. O deväť voľných talárov, ktoré je potrebné obsadiť v polovici februára, zabojujú elitní sudcovia, advokáti, profesori, notári, exekútori, prokurátori aj politici. Do uzatvorenia menoslovu kandidátov bolo oficiálne zaregistrovaných 40 uchádzačov, pričom parlamentný výbor bude ich žiadosti detailne preverovať až po vypočutí.

Kandidáti musia spĺňať niekoľko základných podmienok, okrem iných tiež musia mať absolvovanú právnickú prax v trvaní 15 rokov, musia mať minimálne 40 rokov či právnické vzdelanie. Kandidáti na post ústavných sudcov pôjdu na vypočutie pred Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR v abecednom poradí. Verejné vypočutie tak odštartuje emeritný ústavný sudca Ján Drgonec a posledným v poradí bude Martin Vernarský.

Na vypočutí sa zúčastnia aj dvaja zástupcovia prezidenta SR. Novinkou je okrem vypočutia aj vyhotovenie priameho prenosu či audiozáznamu. Výbor čaká 40 kandidátov, z toho 30 mužov a desať žien. Uchádzači nemajú žiaden časový limit, neobmedzená je aj rozprava parlamentného výboru. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Čoraz viac sa hovorí o voľbe, ktorá čaká poslancov Národnej rady SR zrejme v priebehu februára. Kým predstavitelia koaličných strán presadzujú tajnú voľbu, opozícia a mimovládne organizácie žiadajú verejnú voľbu. Ústavný súd SR je jednou z najdôležitejších inštitúcií na Slovensku.

Nominovaní sú Daniela Švecová, Peter Kresák, Monika Jankovská, Edita Pfundtner, Ján Šikuta, Ján Štiavnický, Eva Kováčechová, Robert Šorl, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Vernarský, Ladislav Duditš a Marián Sluk. Tiež Michal Matulník, Peter Straka, Radoslav Procházka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Ján Drgonec, Michal Truban a Radovan Hrádek, Anton Dulak, Eva Fulcová, Karol Kovács, Miloš Maďar, Juraj Sopoliga, Ivan Fiačan, Michal Ďuriš, Lucia Kurilovská, Martin Javorček, Kajetán Kičura, Štefan Kseňák, Peter Melicher a Robert Fico.

Viac o téme: VypočúvanieKandidátiSlovenskoÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu