Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výbor NR SR vypočul sudcu Krajského súdu v Košiciach Ladislava Duditša

Ladislav Duditš Zobraziť galériu (2)
Ladislav Duditš (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR vypočul sudcu z Krajského súdu v Košiciach Ladislava Duditša, ktorého navrhla košická Univerzita Pavla Jozefa Šafárika. Duditš vníma post ústavného sudcu ako kariérny vrchol sudcovskej profesie. Zároveň uviedol, že je cťou byť nominovaný a ani jeho dlhoročná súdna prax nemusí automaticky znamenať, že má potrebné predpoklady na výkon funkcie. Podľa Duditša musia byť ústavní sudcovia zárukou odbornosti a musia postupovať podľa Ústavy SR.

"Uvedomujem si, že ani moja dlhoročná prax v justícii nemusí znamenať, že mám tie správne predpoklady na post ústavného sudcu. Sudcovia v tejto inštitúcii by mali byť zárukou odbornosti a rozhodovať podľa právnych predpisov," uviedol Duditš. Sudca Krajského súdu v Košiciach odpovedal aj na otázku, či vníma rodinné väzby v justícii ako problém.

"Nemám osobne tieto väzby. V tejto problematike je potrebné rozlišovať určitú úroveň. Nevnímam to negatívne, je potrebné sa totiž pozrieť, ako sa tieto osoby do justície dostali. Pokiaľ majú odborné a morálne predpoklady, nevidím v tom problém," odpovedal Duditš. Členov ústavnoprávneho výboru či prítomných poslancov Národnej rady SR zaujímal aj Duditšov názor na zrušenie Mečiarových amnestií, či ako si predstavuje svoje spoločenské fungovanie v Košiciach, kde pôsobí a kde sídli aj Ústavný súd SR.

Na snímke kandidát na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

"Mečiarove amnestie sú rozhodnutou vecou, pretože rozhodol súd. Ešte budú debaty o tom, či to bola tá najčistejšia ústavná forma," povedal Duditš. Osobne sa podľa vlastných slov nestretáva s ľudmi, s ktorými by sa mal v prípade zvolenia prestať stýkať.

Pripravený stať sa ústavným sudcom

Duditš neodpovedal na otázky o manželstvách homosexuálnych párov či gendrovej ideológii. Tvrdí, že odpovedať nemôže, lebo ako sudca musí byť v týchto otázkach zdržanlivý. Svoje väzby Duditš nepovažuje za prekážku vo výkone funkcie ústavného sudcu.

Vo svojom prejave tiež zdôraznil, že v justícii prežil celý svoj profesionálny život. Pokiaľ ide o obsadenie ústavného súdu, myslí si, že by v ňom mali byť odborníci z rôznych oblastí. Myslí si, že je pripravený stať sa ústavným sudcom.

Viac o téme: ústavný súdVypočutieVoľba ústavných sudcovLadislav Duditš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu