Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Reakcia Gumonu na zápach rakovinotvornej látky: Posilníme odsávanie!

Nepríjemný zápach sa šíri z areálu závodu Gumon na Košickej ulici.
Nepríjemný zápach sa šíri z areálu závodu Gumon na Košickej ulici.

RUŽINOV - Gumon pripúšťa - chemický zápach, ktorý spôsobuje rakovinotvorná látka, sa môže preniesť aj za hranice závodu!

„Posilníme odsávanie,“ prisľúbila Viera Obšitníková z Gumonu- Slovakia. Chemička z Greenpeace to považuje za nedostatočné.

„Žiadne odsávanie nie je na 100 %. Pokiaľ sa bude látka používať, bude dochádzať k únikom,“ povedala Kateřina Věntusová, chemička Greenpeace. Podľa odborníkov zápach spôsobuje formaldehyd, ktorý sa rozprašuje do okolia závodu. „Ide o nebezpečnú látku. Krátkodobo spôsobuje únavu a nevoľnosť, dlhodobo ide o ochorenia dýchacieho systému a poškodenie pečene. A je rakovinotvorná,“ dodala Věntusová.

Odborníčka varuje, že podobných prevádzok používajúcich nebezpečnú látku môže byť u nás viac. Slovenské ani európske úrady nemajú formaldehyd na zozname rakovinotvorných látok. Svetová organizácia na výskum rakoviny ho však minulý rok zaradila medzi dokázané karcinogény. „Legislatíva nám nestanovuje merať množstvo týchto látok. Nemáme ani vhodné prístroje,“ vyjadril sa Michal Štefánek zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Problém nedokáže riešiť ani mesto.

„V novom územnom pláne sme túto lokalitu vyčlenili na občiansku vybavenosť. Pozemok však patrí spoločnosti a nemáme naň dosah,“ povedala Eva Chudinová z magistrátu. „Zriedka sa môže pachová stopa preniesť aj za hranice závodu. No posilníme odsávanie,“ informovala V. Obšitníková z Gumonu-Slovakia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu