Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Unikli prvé mená štátnych vyznamenaní: Tieto osobnosti ocení prezident Kiska poslednýkrát

Prezident Andrej Kiska. Zobraziť galériu (6)
Prezident Andrej Kiska. (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska poslednýkrát vo svojej funkcii udelí štátne vyznamenania. Slávnostná ceremónia sa bude konať v budove Slovenskej filharmónie a vyznamenaná by mala byť aj bývalá slovenská tenistka Daniela Hantuchová.

Prezident Andrej Kiska ocení osobnosti z rôznych oblastí života. Kancelária prezidenta sa k vyznamenaniam nevyjadrila, no podľa medializovaných informácií by medzi osobnosťami mal byť herec Josef Abrhám, či bývalá sudkyňa a ombudsmanka Jana Dubovcová.

Josef Abrhám
Zobraziť galériu (6)
Josef Abrhám  (Zdroj: SITA)

Vyznamenanie by mala dostať aj bývalá slovenská tenistka Daniela Hantuchová. Tá ukončila svoju kariéru minulý rok a patrí k najúspešnejším slovenským tenistkám. Keďže tento rok oslávime aj 30. výročie Nežnej revolúcie, vyznamenané by mali byť aj postavy z novembra 1989 ako napríklad exminister kultúry Ladislav Snopko či psychiater Peter Hunčík.

Daniela Hantuchová instagram
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Instagram D.H.)

Ocenenie by si mala prevziať aj dlhoročná dramaturgička nitrianskeho Divadla Andreja Bagara Darina Kárová, ktorá je v súčasnosti dramaturgičkou festivalu Divadelná Nitra. 

Prezident Andrej Kiska udelí štátne vyznamenania poslednýkrát vo svojej funkcii. Ako sám avizoval, o post prezidenta Slovenskej republiky sa už uchádzať nebude, Svoje zotrvanie v politike však nevylúčil. 

Darina Kárová
Zobraziť galériu (6)
Darina Kárová

Kontroverzné vyznamenania

V minulosti prezident vyznamenal aj organizátora festivalu Pohoda Michala Kaščáka. To skritizoval expremiér Robert Fico, ktorý chcel, aby štátne vyznamenanie dostali ľudia, ktorí sa podieľali na organizovaní predsedníctva EÚ. 

V roku 1998 zneužil štátne ocenenia Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident. Pred nástupom Dzurindovej vlády vyznamenal takmer všetkých poslancov svojej koalície. 

Unikli prvé mená štátnych
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Obmedzená doprava

Odovzdávanie štátnych vyznamenaní sa dotkne aj dopravy v Bratislave. Slávnostná ceremónia sa bude konať v budove Slovenskej filharmónie v utorok 8. 1. o 17:00. Už od 14-tej hodiny však nebudú po Mostovej ulici a Jesenského premávať električky. 

Slávnostná ceremónia sa bude konať v budove Slovenskej filharmónie
Zobraziť galériu (6)
Slávnostná ceremónia sa bude konať v budove Slovenskej filharmónie

Viac o téme: Štátne vyznamenanieAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu