Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rozhodcovské súdy sú pre Gála tŕňom v oku: Minister spravodlivosti preverí medializované prípady

Gábor Gál
Gábor Gál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/HRUBOŇOVO - Mali odbremeniť štátne súdy od menších sporov, no zdá sa, že v zákone je diera. Súkromnoprávne subjekty, akými sú rozhodcovské súdy, nie vždy konajú v súlade so zákonom. Neexistuje však žiadna inštitúcia, ktorá by ich kontrolovala, riadia sa len zákonom o rozhodcovskom konaní. Ten však dokážu šikovne obísť a ľudia tak prichádzajú o majetky. K medializovaným prípadom sme oslovili aj ministra spravodlivosti Gábora Gála.

Na začiatok treba podotknúť, že nie všetky rozhodcovské súdy treba hádzať do jedného vreca. Vo svete sú bežnou a fungujúcou praxou, na Slovensku ich je niekoľko takých, ktoré dokážu naozaj rýchlo a spravodlivo rozhodnúť drobné spory. Na to, aby rozhodcovský súd mohol rozhodovať, musia súhlasiť obe strany. 

Desiatky žalôb a trestné oznámenia: Kauza rozhodcovských súdov sa nekončí, diera v zákone

V posledných týždňoch sa však ozývajú ľudia, ktorí majú problém len s jedným. Royal Development s ad hoc rozhodcom Ing. Milošom Valachom. Niekoľko článkov sme priniesli aj my, pred pár dňami o tom informoval aj týždenník Trend, ktorý prišiel s ďalšími zisteniami. 

Tŕň v oku

S otázkami o medializovaných prípadoch sme sa obrátili najskôr na Ministerstvo spravodlivosti SR. To nám odpovedalo, že nie je oprávnené vykonávať dozor nad rozhodcovskými súdmi. 

"V zmysle zákona nie je vo vecnej pôsobnosti ministerstva vykonávať kontrolu, dohľad nad rozhodcami, prípadne preverovať splnenie podmienok ustanovených zákonom o rozhodcovskom konaní pre zriaďovateľa stáleho rozhodcovského súdu," povedala Alexandra Szakálová z tlačového odboru Ministerstva spravodlivosti.

Oslovili sme aj ministra spravodlivosti Gábora Gála. Cez svoju hovorkyňu Zuzanu Drobovú nám odpovedal, že medializované prípady preverí. Dodal však, že rozhodcovské súdy a dobrovoľné dražby sú pre neho tŕňom v oku.

"Minister spravodlivosti Gábor Gál nemá o tomto konkrétnom prípade informáciu, ale na základe vášho dotazu ho dá preveriť. Rozhodcovské súdy aj dobrovoľné dražby sú každopádne pre ministra takpovediac „tŕňom v oku“," napísala hovorkyňa. 

Viac o téme: Gábor GálMinisterstvo spravodlivostiRoyal DevelopmentRozhodcovský súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu