Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Desiatky žalôb a trestné oznámenia: Kauza rozhodcovských súdov sa nekončí, diera v zákone

Honosné sídlo, v ktorom má bývať Ing. Miloš Valach a jeho manželka. Obaja pôsobia ako rozhodcovia. Zobraziť galériu (3)
Honosné sídlo, v ktorom má bývať Ing. Miloš Valach a jeho manželka. Obaja pôsobia ako rozhodcovia. (Zdroj: Tip čitateľa)

HRUBOŇOVO - O rozhodcovskom súde ad hoc rozhodcu Ing. Miloša Valacha a jeho podivných praktikách sme vás informovali už niekoľkokrát. Zdá sa, že ľudia naberajú odvahu a postupne sa so svojimi problémami so spomínaným rozhodcom a advokátom obracajú na médiá.

Niekoľko prípadov a príkladov o sporoch, ktoré rozhoduje Ing. Miloš Valach, zhrnul vo svojom článku aj Trend. Ten zistil, že Okresný súd Bratislava V rieši momentálne 300 návrhov na zrušenie verdiktu rozhodcovského súdu. Z toho sa 113 týka práve Royal Developmentu.

Royal Development
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto/Royal Development)

Redakcii sa podobne ako nám ozvalo niekoľko ľudí, ktorých spája spomínaný rozhodcovský súd. Raz rozhoduje na základe údajnej staršej faktúry, ktorá už môže byť premlčaná, inokedy vydal verdikt na základe staršej, dovtedy neevidovanej faktúry. Všetky prípady spája aj to, že sa v nich namieta existencia rozhodcovskej doložky, na základe ktorej by mohol Ing. Valach rozhodovať.

Kauza podivných rozhodnutí rozhodcovského súdu naberá obludné rozmery! Počet poškodených rastie

Keď sa týždenník obrátil na Miloša Valacha s otázkami, reagoval podobne, ako keď sme mu písali my. A síce, že píšeme články na objednávku, sme zaplatení a vyhrážal sa žalobou a trestným oznámením. Rovnako, ako v našom prípade, ani Trendu neodpovedal, keď sa naňho redakcia obrátila prvýkrát, ale až po zverejnení článku.

Ako sme vás už informovali, oficiálne sídlo Royal Developmentu je v Hruboňove vedľa honosnej vily. Na rovnakej adrese sídli aj neziskovka Právne Prebudenie Poškodených, ktorej zakladateľom je tiež Ing. Miloš Valach. Vydáva aj noviny, v ktorých lákal advokátov na spoluprácu a sľuboval im vysoké odmeny.

Nové fakty v kauze rozhodcových súdov: Honosná vila hlavného aktéra a ďalšie prepojenia

Podľa internetovej stránky je lepšie Royal Development kontaktovať písomne, uprednostňujú to pred telefonickým kontaktom. Avšak na uvedenej adrese nie je nikde označenie Royal Developmentu.

Honosné sídlo, v ktorom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Rovnaký advokát

Všetkých žalobcov zastupuje jeden advokát, a to Peter Bartoš. Trend sa pýtal Valacha aj Bartoša, aký je medzi nimi vzťah. „On zastupuje svojich klientov, ktorí ho požiadajú o podanie žaloby, a pretože ja som dohodnutý ad hoc rozhodca v ich zmluvách, je potrebné žalobu predložiť na dohodnutý rozhodcovský súd. Nič viac a nič menej," reagoval pre týždenník Ing. Valach.

Podobnú odpoveď dostali aj od advokáta Petra Bartoša. „Zastupujem niektoré spoločnosti, ktoré používajú rozhodcovskú doložku spomínaného rozhodcu. Nemáme žiaden osobný, rodinný alebo podobný vzťah," povedal Bartoš. Nespomenuli pritom, že ich spája záujmové združenie Konzorcium BDV, o ktorom sme vás rovnako infomovali. BDV sú pravdepodobne iniciály zakladateľov združenia Bartoša, Valachovcov a istého pána Dudáša.

Podivné praktiky a falošné zmluvy: Rozhodcovský súd oberá ľudí o majetky, nemá na to právo

Spoluzakladateľom tohto združenia je totiž firma GoldZumi, ktorá patrí Milošovi Valachovi a Zuzane Valachovej a eseročka Coin Collectors. Firma vznikla vlani vo februári a Peter Bartoš je jej jediným vlastníkom a konateľom.

Má tak cez združenie prepojenie s rozhodcom, ktorý rozhoduje niektoré jeho prípady. Podľa zistení Trendu, eseročka Coin Collectors figuruje minimálne v jednom spore, ktorý Royal Development rozhodoval a kde ako advokát vystupuje Peter Bartoš.

Podnety, žaloby a trestné oznámenia

Podnety na Royal Development obdržal nielen Okresný súd Bratislava V, ale aj polícia a prokuratúra. Polícia však takmer všetky odmietne. Podľa týždenníka nitrianska polícia dostala za posledné dva roky 4 trestné oznámenia v súvislosti s rozhodnutiami Royal Developmentu.

Najväčším problémom v súvislosti s rozhodcovskými súdmi je však diera v zákone o rozhodcovskom konaní a rovnako aj to, že absentuje akákoľvek kontrola. Ministerstvo spravodlivosti nemá oprávnenie vykonávať kontrolu a neexistuje žiadna inštitúcia, ktorá by vykonávala dozor.

Poškodení sa tak môźu obrátiť len na políciu, prokuratúru alebo Okresný súd Bratislava V. Avšak, kým niekto zo spomínaných začne konať, dovtedy Royal Development nerušene vydáva ďalšie rozhodnutia a exekúcie a ľudia tak veľmi rýchlo prichádzajú o svoje majetky a peniaze, ktoré im nikto nevráti.

Viac o téme: Royal DevelopmentRozhodcovský súdMiloš ValachPeter Bartoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu