Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Súd rozhoduje o Kočnerovej žiadosti o prepustenie na slobodu: Objavili sa nové dôkazy

Marian Kočner Zobraziť galériu (4)
Marian Kočner (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BANSKÁ BYSTRICA - Kontroverzný podnikateľ Marian Kočner chce ísť opäť na slobodu. Už niekoľko mesiacov je vo väzbe, do ktorej ho poslal Najvyšší súd. O jeho prepustení dnes rozhodoval Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici, Kočner sa ale nezúčastnil.

Sype sa to naňho z každej strany. Kontroverzný podnikateľ Marian Kočner je obvinený z falšovania zmeniek spolu s Pavlom Ruskom, bývalým šéfom televízie Markíza. Kočnera ešte v júni poslal do väzby Najvyšší súd a odvtedy sa márne pokúša dostať von. Medzitým mu zaistili majetok a pribudlo ďalšie obvinenie.

V deň, keď o jeho väzbe rozhoduje súd, navyše vyšli na povrch nové informácie v prípade zmeniek. Podľa znaleckého posudku sú totiž falošné a Pavol Rusko ich nemohol podpísať v roku 2000, ale až po roku 2013.

12:53 Podnikateľ sa podľa jeho advokátov nedostavil preto, lebo nemal čo povedať. Podľa nich ide vraj o účelovú väzbu, nepáči sa im údajný účelový postup a prieťahy zo strany orgánov činných v trestnom konaní.

12:45 Kočner zatiaľ zostáva vo väzbe, o tom, či ho prepustia, sa dozvie písomne o niekoľko dní.

10:02 - Na súd sa dostavili Kočnerovi advokáti Martin Pohovej a Michal Mandzák. Kontroverzný podnikateľ neprišiel. Súd teda na neverejnom pojednávaní bude rozhodovať v jeho neprítomnosti.

10:00 - Začalo pojednávanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. 

O prepustení Mariana Kočnera
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan zEMIAR)

Zmenky sú falošné

Zmenky, ktoré sa týkajú TV Markíza, nie sú autentické. Renomovaná písmoznalkyňa na základe požiadavky Národnej kriminálnej agentúry na expertné skúmanie totiž dospela k záverom, že podpisy bývalého šéfa televízie Pavla R. na zmenkách nie sú z roku 2000, teda zmenky nevznikli tak, ako to tvrdia Pavol R. a podnikateľ Marian K. Informoval o tom mediálny zástupca TV Markíza Peter Papanek.

Kočnerovi zaistili megalomanský majetok: Zmenky za takmer 11 miliónov aj apartmán na Donovaloch

Nezávislý znalecký posudok podľa jeho slov ukázal, že podpisy za vystaviteľa aj za avala na sporných zmenkách vyhotovil Pavol R. a tiež, že podpisy neboli vyhotovené 11. júna 2000, ale až po roku 2013. "Znalecký posudok sa zaoberal aj skutočnosťou, že podpis Pavla R. prešiel dvoma zmenami v období od roku 1993 do roku 2016. Rozhodujúca zmena vo variabilite a charaktere jeho podpisu nastala až po tom, ako Pavol R. a Marian K. tvrdia, že sporné zmenky boli podpísané," uviedol Papanek.

Kľúčové zistenie 

Tieto zistenia podľa právneho zástupcu TV Markíza v trestnom konaní Daniela Lipšica dokazujú, že zmenky neboli nikdy autentické. "Závery nestrannej znalkyne potvrdzujú tvrdenie Markízy, že zmenky nie sú pravé, čo bolo podporené znaleckými stanoviskami, ktoré Markíza predložila už v  civilnom konaní. Nezávislý znalecký posudok pripravený pre NAKA bude mať kľúčový vplyv na ďalšie konanie," tvrdí Lipšic. Analýza rukopisu je podľa neho veľmi presvedčivý spôsob, ako odborne preskúmať údajné sporné zmenky vzhľadom na dlhé obdobie, ktoré uplynulo od ich údajného podpísania.  

Všetci bývalí riaditelia TV Markíza vypovedali na polícii: O Kočnerových zmenkách nevedeli nič!

"Podpis individuálnej osoby sa v priebehu času mení. Pri porovnaní podpisov na údajných zmenkách so stovkami podpisov Pavla R. zoradených chronologicky do časovej osi bolo možné presvedčivo určiť obdobie, kedy tieto podpisy vznikli,“ spresnil. Ako tvrdí, nestranný znalec jasne dospel k záveru, že boli vytvorené po roku 2013. „Čo nie je ani náhodou v blízkosti času, kedy obvinený hovoril o vytvorení zmeniek," podotkol. 

MIMORIADNE Súd rozhoduje o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Polícia SR na sociálnej sieti informovala, že zmenky nie sú autentické. "Môžeme potvrdiť, že na základe žiadosti vyšetrovateľa boli vyhotovené znalecké posudky, ktoré potvrdzujú, že podpisy na zmenkách neboli vyhotovené 11. 6. 2000. Okrem tohto posunu v prípade je aj obvinenie tretej osoby. Vyšetrovanie naďalej pokračuje," priblížili policajti.​

Bývalý riaditeľ televízie Pavol R. tvrdí, že v roku 2000 podpísal spolu štyri zmenky, pričom dve vystavil na Mariana K. a dve na Štefana Ágha. Pre tieto zmenky teraz na súdoch prebiehajú súdne pojednávania, v ktorých spoločnosť Mariana K. žiada od Pavla R. a Markízy – Slovakia spolu viac ako 42 miliónov eur. Muži odmietajú podozrenie, že sfalšovali štvoricu zmeniek. Začiatkom októbra mal originály zmeniek podnikateľ Marian K. odovzdať do trezoru okresného súdu. Originály od neho požadovali orgány činné v trestnom konaní po tom, ako sa stal v tejto kauze obvinený spolu s Pavlom R.

Objednávka vraždy

Mariana Kočnera podozrievajú aj z objednania vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Jeden z obvinených, ktorí boli zadržaní pri razii v Kollárove, Zoltán Andruskó, mal vypovedať, že práve Kočner si objednal vraždu novinára u Aleny Szuszovej, ktorá je rovnako väzobne stíhaná.

Alena Zsuzsová.
Zobraziť galériu (4)
Alena Zsuzsová.  (Zdroj: SITA/Jozef Habočík)

Kočner s ňou mal mať blízky vzťah, dokonca sa povráva, že boli milenci. Podnikateľ jej mal na účet posielať tisíce eur a susedia tvrdia, že Alenina dcéra sa chválila, že je jej krstným otcom. Niekoľko mesiacov po vražde Jána Kuciaka mala Alena od Kočnera dostať nové auto.

Viac o téme: PojednávanieVäzbaSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu