Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenská komora učiteľov podala podnet na generálnu prokuratúru na mesto Humenné

Viceprezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman
Viceprezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman (Zdroj: SITA)

HUMENNÉ - Slovenská komora učiteľov v spolupráci s Nadáciou Zastavme korupciu podala podnet na Generálnu prokuratúru SR na mesto Humenné. Dôvodom je to, že za posledné štyri roky mesto nevypísalo riadny konkurz na riaditeľa Základnej umeleckej školy v Humennom a škola má už tretieho povereného riaditeľa po sebe.

Ako povedal prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman, v Humennom to nie je jediná škola. „Máme informácie, že to takto je aj v iných školách a centre voľného času," dodal Crmoman. Komora učiteľov podala podnet na generálnu prokuratúru najmä preto, že podľa nich konanie škôl narúša demokraciu a porušuje dva zákony - Zákon o štátnej správe v školstve a Zákon o výkone práce vo verejnom záujme.

„Mesto ako zriaďovateľ malo vyhlásiť výberové konanie na riaditeľa školy. Z kandidátov si potom demokraticky vyberá za riaditeľa školy rada školy, kde sú zastúpení rodičia, zamestnanci aj zriaďovateľ. Tým, že to mesto tak nerobí, porušuje legislatívu a obchádza radu školy,“ vysvetlil prezident komory.

Bez výberového konania sa môže miesto riaditeľa obsadiť najdlhšie na šesť mesiacov. Podľa Crmomana sa za šesť mesiacov môže veľa zmeniť. Riaditelia žijú v neistote a takéto riešenie nemá pre školu žiadny zmysel.

Mesto Humenné vo svojom stanovisku uviedlo, že tvrdenie Crmomana, že mesto za posledné štyri roky nevykonalo žiadne výberové konanie je "úplne klamstvo". "Za rok 2017 a 2018 mesto Humenné vypísalo na riaditeľov materských a základných škôl sedem výberových konaní, z ktorých vzišli novozvolení riaditelia. Nadácia Zastavme korupciu sa stala významnou súčasťou antikampane, ktorá sa v posledných týždňoch rozpútala proti mestu Humenné a jeho vedeniu," píše sa v stanovisku.

Mesto tvrdí, že ak mali učitelia problém s niektorými riešeniami v oblasti vzdelávania v Humennom, mohli po voľbách osloviť nové vedenie mesta a diskutovať o tom. "Podanie päť dní pred voľbami nie je nič iné ako volebná antikampaň," uvádza sa v stanovisku. SKU podala podnet na GP SR v spolupráci s nadáciou Zastavme korupciu.

Viac o téme: Generálna prokuratúraHumennéVladimír CrmomanSlovenská komora učiteľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu