Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kauza Five Star Residence: Bude sa rozhodovať o osude Bašternáka

Ladislav Bašternák
Ladislav Bašternák (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – V stredu by na Okresnom súde Bratislava II malo začať pojednávanie s obvineným podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Ten od minulého roka čelí obvineniu z neodvedenia daní a poistného.

Podľa výsledkov policajného vyšetrovania cez firmu BL-202 v roku 2012 kúpil sedem bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur. Skutočná suma však bola údajne nižšia. 

Podľa vyšetrovateľa si tak podnikateľ ako konateľ spoločnosti BL-202 v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur. Podnikateľ po vznesení obvinenia uplatnil inštitút takzvanej účinnej ľútosti a daňovému úradu spomenutú čiastku zaplatil, napriek tomu bola ale na neho podaná obžaloba.

V súvislosti s podnikateľom Bašternákom chcela opozícia v roku 2016 dvakrát vysloviť nedôveru vtedajšiemu ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Ten priznal, že v októbri 2013 kúpil od Bašternáka 16-percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus. Na kúpu podielu v spoločnosti si Kaliňák zobral úver od Tatra banky vo výške 500-tisíc eur. Za 16-percentný podiel B.A. Haus zaplatil 430-tisíc eur.

Firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde Kaliňák býva, a kúpou mohol minister podľa vlastných slov získať kontrolu nad bytmi v susedstve. Podľa opozície sa obchod uskutočnil v čase, keď Bašternáka vyšetrovala finančná správa. Podľa predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča odkúpenie podielov vo firme za nízku cenu bolo možné považovať za úplatok za zastavenie vyšetrovania.

Viac o téme: PojednávanieLadislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu