Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Noční vlci vrátili vyradenú techniku Vojenskému historickému ústavu

Vyradená vojenská technika bola uskladnená v areáli v Dolnej Krupej neďaleko Trnavy.
Vyradená vojenská technika bola uskladnená v areáli v Dolnej Krupej neďaleko Trnavy. (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Občianske združenie Múzeum historických vozidiel Trnava, kde je konateľom Jozef Hambálek, už vrátilo vyradenú vojenskú techniku Vojenskému historickému ústavu. Potvrdila to hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková s tým, že občianske združenie tak fyzicky urobilo ešte v priebehu júla a augusta tohto roka.

Vyradená vojenská technika bola uskladnená v areáli v Dolnej Krupej neďaleko Trnavy. V tomto areáli si zriadil základňu aj ruský motorkársky klub Noční vlci. Šéf motorkárskeho klubu Aleksandr Zaldostanov, známy ako Chirurg, je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimíra Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté Európskou úniou, USA a Kanadou.

"Všetky prenajaté zbierkové predmety boli Vojenskému historickému ústavu vrátené v dňoch 27. a 30. júla a 2. augusta 2018," potvrdila Capáková. Kľúčovú úlohu v prenájme vyradenej vojenskej techniky zohral šéf Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič, ktorý uzatvoril zmluvu s Múzeom historických vozidiel Trnava, kde je konateľom Jozef Hambálek. Ten vlastní spomínaný areál, kde bola vojenská technika uskladnená. Čaplovič o podpise zmluvy s Hambálkovým občianskym združením neinformoval svojich nadriadených, respektíve samotného ministra obrany Petra Gajdoša.

"V prípade vojenskej techniky v Dolnej Krupej bola bez vedomia ministra obrany podpísaná zmluva medzi Vojenským historickým ústavom o prenájme techniky s Múzeom historických vozidiel Trnava, ktorej konateľom je Jozef Hambálek. Z doteraz známych skutočností je zrejmé, že riaditeľ Vojenského historického ústavu plukovník Miloslav Čaplovič si dôkladne nepreveril pozadie tohto občianskeho združenia a tým prekročil svoje kompetencie. Minister obrany Peter Gajdoš preto až do vyšetrenia všetkých okolností nariadil dočasné pozastavenie výkonu funkcie riaditeľa Vojenského historického ústavu Miloslava Čaploviča," doplnila ešte v priebehu júla Capáková. Nie je známe, či bude Čaplovičovi vrátený výkon jeho funkcie.

Klub Noční vlci je známy ruským nacionalizmom a otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny. Jeho členovia sa hlásia k pravoslávnej viere, čo ich podľa vlastných slov odlišuje od ostatných motorkárskych klubov, ktoré sú zapletené v kriminálnych aktivitách.

Viac o téme: Vojenská technikaNoční vlci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu