Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Slovenskí študenti predvedú na svetovej súťaži robota: Aurel bojuje za čistú energiu

Stredoškoláci predstavili robota Aurela Zobraziť galériu (7)
Stredoškoláci predstavili robota Aurela (Zdroj: First Global Slovakia)

BRATISLAVA – Slovenský tím študentov v týchto dňoch bojuje na prestížnej medzinárodnej robotickej súťaži mladých talentov FIRST Global v Mexiku. Pätica nadaných stredoškolákov už kompletne dokončila robota Aurela, s ktorým študenti reprezentujú našu krajinu. Jeho dizajn a funkcionalitu dnes predstavili minulý týždeň. Prišla ich podporiť aj samotná ministerka školstva Martina Lubyová.

Druhý ročník prestížnej robotickej  olympiády FIRST Global sa uskutoční už 15. až 18. augusta v ďalekom Mexiko City. Ešte pred odchodom za veľkú mláku predstavili ambiciózni študenti Martin, Adam, Viliam, Tomáš a Oliver spolu s ich mentorom Adamom Kuklom súťažného robota Aurela. Po fyzickej stránke je už celkom hotový, otestovaný a pripravený zabojovať v Mexiku o čo najlepšie umiestnenie.

Spoluprácou k úspechu

Na konferencii v Bratislave predviedli ako funguje a vysvetlili, čo bude jeho úlohou na tohtoročnom FIRST Global. „Na súťaži uvidíme stovky krajín z rôznych kútov sveta a každá príde s vlastným originálnym robotom, ktorého si jednotlivé tímy sami navrhli a skonštruovali. Každá krajina má na stavbu robota rovnaké komponenty, no napriek tomu si musí nájsť vlastný spôsob, ako ho postaviť a spoločnými silami pri tom prekonať rôzne prekážky,“ hovorí člen slovenského tímu Viliam.

Robot bude v Mexiku postavený pred náročnú výzvu. Tímy zoskupené do aliancií budú mať za cieľ efektívne vyrobiť energiu. „K dispozícii budú mať veterné turbíny, solárne panely a tepelné elektrárne. Veľmi dôležitá bude spolupráca. Družstvá si budú môcť navzájom posúvať svoje možnosti pri výrobe energie a dosiahnuť tak vyšší zisk,“ opísala pravidlá Simona Kocková. Slovenský robot má dôležitú úlohu. Robotickou rukou, ktorú poháňa šesť motorov, bude zdvíhať a prenášať pevné predmety, teda kartónové kocky a solárne panely. Vie tiež roztočiť veternú turbínu.

Tím študentov a ministerka
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: First Global Slovakia)

Robot Aurel
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: First Global Slovakia)

Príprava robota trvala študentom necelé tri mesiace, počas ktorých bola kľúčová vzájomná spolupráca, komunikácia a efektívne zadelenie úloh pre jednotlivých členov tímu. Všetci reprezentanti patria medzi hviezdy robotických súťaží, akou je napríklad FIRST Lego League.

Robota požehnala ministerka

Cieľom občianskeho združenia FIRST Global Slovakia, ktoré zastrešuje slovenský tím, je prostredníctvom tejto robotickej olympiády motivovať mladých ľudí a popularizovať vzdelávanie v oblasti vedy a techniky. K podpore talentov slovenských stredoškolákov sa hlási aj ministerka školstva Martina Lubyová, ktorá si myslí, že na mladých šikovných a cieľavedomých ľuďoch je postavená naša budúcnosť. 

Tím študentov a ministerka
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: First Global Slovakia)

Tím študentov a koordinátorov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: First Global Slovakia)

„Je dôležité, aby Slovensko nezmeškalo rozbehnutý vlak v rámci robotizácie. Ministerstvo školstva plne podporuje talentovaných a šikovných študentov, chceme, aby zostávali na Slovensku, aby sa v našej krajine podporovala veda. Je potrebné podchytiť potenciál týchto nadaných ľudí už v mladom veku,“ vyhlásila ministerka.

Spolu s ďalšími tímami z vyše 150 krajín z celého sveta budú študenti vybraných slovenských škôl plniť tohtoročnú globálnu výzvu. Tou je „Energy Impact“, teda dopady rôznych spôsobov výroby elektrickej energie na životné prostredie. Slovenský tím do Mexika odletel už v nedeľu, pričom záver súťaže sa uskutoční tento víkend.

Viac o téme: RobotŠkolstvoVedaAurelMartina LubyováFIRST Global
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu