Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odhalenie o šéfovi pobočky Nočných vlkov: Bezpečnostné riziko potvrdené, FOTO zaúkolovaný u Putina

Na snímke Noční vlci na motorkách prichádzajú na Slavín uctiť si pamiatku vojakov Červenej armády Zobraziť galériu (12)
Na snímke Noční vlci na motorkách prichádzajú na Slavín uctiť si pamiatku vojakov Červenej armády (Zdroj: Facebook/Dezinformácie Hoaxy Propaganda)

BRATISLAVA/DOLNÁ KRUPÁ - Základňa Putinových Nočných vlkov sa v posledných týždňoch stala mnohých vášnivých diskusií. Ruský motorkársky klub Noční vlci sa totiž v júni tohto roka usídlil niekoľko kilometrov od Trnavy. Šéfom slovenskej pobočky gangu má byť navyše známy exministra Roberta Kaliňáka. Jozef Hambálek sa navyše stretol minulý rok s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a vodcom špičky Nočných vlkov Alexandrom Zaldostanovom.

Fotografiu, na ktorej si Jozef Hambálek podáva ruku s Putinom zverejnila na sociálnej sieti Facebook skupina Dezinformácie Hoaxy Propaganda. „Zdroj si ponecháme pre seba,“ napísali k fotke. Fotografia pochádza zrejme z motorkárskej show na Kryme z augusta 2017. Na akcii sa zúčastnili špičky Nočných vlkov, vrátane ich vodcu Alexandra Zaldostanova.

Základňa Nočných vlkov

Hambálek sa v posledných týždňoch dostal do povedomia kvôli areálu v Dolnej Krupej neďaleko Trnavy. Tvrdí o ňom, že ide len o bezvýznámné múzeum s motorkárskou klubovňou, ktorú bude využívať len pár slovenských členov Nočných vlkov. Mnohí ľudia, vrátane vedenia mesta, sa však obávajú, že ide o základňu Nočných vlkov na Slovensku. V skutočnosti sa k nej totiž hlásia aj špičky jej materskej organizácie v Rusku.

Odhalenie o šéfovi pobočky
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Dezinformácie Hoaxy Propaganda)

Motorkársky klub svoju základňu podľa správy ruského veľvyslanectva otvoril 23. júna. Vtedy ju prezentovali ako svoj európsky štáb. Stalo sa tak v areáli bývalej inseminačnej stanice. Objekt, ktorý leží dva kilometre od obce Dolná Krupá, sa podľa miestnych prerába už od roku 2016. Areál sa vďaka maskáčovému náteru na budovách podobá na vojenskú základňu. Jeho múry z niekoľkých strán chráni ostnatý drôt a nad vchodmi sú umiestnené bezpečnostné kamery. 

Odhalenie o šéfovi pobočky
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Dezinformácie Hoaxy Propaganda)

Pohľadnica vlkom

V súvislosti s blížiacim sa výročím okupácie Československa vymyslel aktivista Rastislav Kalnovič akciu Pohľadnica Vlkom. Aktivista takto vyjadril nesúhlas s tým, že si Noční vlci vytvorili svoju základňu aj na Slovensku. Na pohľadnici sa píše „Nevítali sme vás tu v 1968, nechceme vás tu ani v 2018!“ a dopĺňa ho fotografia muža s odhalenou hruďou pred okupačným tankom.

Odhalenie o šéfovi pobočky
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Pohľadnica vlkom)

Mladý absolvent Technickej univerzity Kalnovič sa rozhodol na vlastné náklady objednať si aj niekoľko bilbordov v okrese Trnava, v ktorom má gang sídlo. „Po znepokojivých správach o základni Nočných Vlkov sme sa rozhodli vyjadriť nesúhlas s ich pôsobením na Slovensku. Adresujeme im túto verejnú pohľadnicu s historickou paralelou,“ uviedol Kalnovič na Facebooku. 


FOTO Motorkári Noční vlci už aj na Slovensku: Veľké sídlo pri Trnave, šéfom je známy Kaliňáka


Bilboardy odmietli

Bohužiaľ, aktivistu čakalo nepríjemné prekvapenie. Dve bilboardové spoločnosti (Bigmedia a Arton) najprv súhlasili. Dokonca aj prijali objednávaku, no neskôr sa ozvali s tým, že si celú vec rozmysleli a objednávku zrušili. Informoval o tom portál omediach.com na svojom blogu. Na bilborde pritom nebolo nič, čo by bolo v rozpore s etickými normami. 

Odhalenie o šéfovi pobočky
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Pohľadnica vlkom)

Objednávku zrušila bilbordová spoločnosť Arton. „Rozhodol tak majiteľ spoločnosti. Ja osobne som na grafike nevidel nič zlé, preto aj bola objednávka potvrdená. Majiteľ to bral ako podnet k možnej agresii adresátov. Už sa nám v minulosti stalo, že grafika určená konkrétnej skupine, skončila rozbitím reklamnej plochy,“ povedal obchodný riaditeľ spoločnosti Arton Ladislav Kotrč pre omediach.com. Objednávku zrušila aj Bigmedia, najväčšia spoločnosť na Slovensku. S bilboardom nemali problém všetci. Bez problémov ho zverejnila spoločnosť Nubium v Trnave.

Spoločnosť Bigmedia však nemala problém s viacerými bilboardami, ktoré mali v porovnaní s kampaňou Pohľadnica vlkom oveľa horší nádych.  

Odhalenie o šéfovi pobočky
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Kotleba - ĽSNS)

Odhalenie o šéfovi pobočky
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Strana TIP)

Odhalenie o šéfovi pobočky
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Strana TIP)

Areál Nočných vlkov si prezreli aj poslanci

Pôsobením motorkárskeho klubu Noční vlci v Dolnej Krupej v okrese Trnava sa v stredu (8.8.) zaoberalo obecné zastupiteľstvo. Poslanci si prezreli areál, v ktorom sa nedávno nachádzali historické bojové vozidlá, a zoznámili sa s výzvou skupiny obyvateľov znepokojených prítomnosťou tejto organizácie v obci. „Majiteľ pozemku Jozef Hambálek nám povedal, že tam vznikla európska základňa Nočných vlkov, že to je v podstate kancelária, kde riešia žiadosti o prijatie do klubu," uviedol po prehliadke poslanec zastupiteľstva Stanislav Petráš.

Odhalenie o šéfovi pobočky
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

V nedávnej minulosti bola v priestoroch objektu vojenská technika, čo potvrdila aj poslankyňa Jana Lehotová. „Pred mesiacom som tam videla vojenskú techniku, konkrétne tanky, v súčasnom období tam už nie je. Majiteľ pozemku povedal, že to boli zapožičané exponáty a po medializácii si ich zobrali majitelia naspäť,“ poznamenala Lehotová.

Odhalenie o šéfovi pobočky
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Viac ako 200 obyvateľov obce sa podpísalo pod výzvu poslancom, aby činnosť motorkárskeho klubu na území obce netolerovali. Podľa nich je ich pôsobenie v rozpore s územným plánom obce. „Problém je v tom, že v územnom pláne obce je lokalita uvedená ako poľnohospodárske družstvo a je deklarované, že tam bude nejaké múzeum, bar,“ informoval jeden z iniciátorov výzvy Michal Magula.

Porušenie územného plánu

O porušení územného plánu hovorí aj starosta obce Teofil Mihalovič. „Poľnohospodárska výroba sa na týchto pozemkoch neprevádzkuje. Už v minulosti som niekoľkokrát prezentoval, že súčasné využitie je v rozpore s územným plánom. Aktivisti poslali na Slovenskú stavebnú inšpekciu, inšpektorát Nitra podnet na prešetrenie, pripravuje sa miestne zisťovanie z ich strany. Po jej vykonaní budeme múdrejší. Momentálne nemôžeme konať, lebo koná stavebná inšpekcia. Majiteľ pozemku pri prehliadke objektu potvrdil, že po kontrole dá pozemok do stavu, aby bol v súlade so stavebným zákonom,“ dodal starosta s tým, že majiteľ má možnosť podať žiadosť o zmenu územného plánu alebo o zmenu využívania stavby.

Odhalenie o šéfovi pobočky
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Noční vlci

Noční vlci sú organizáciou prepojenou s ruskými bezpečnostnými zložkami a režimom Vladimira Putina. O Nočných vlkoch je známe, že sú predĺženou rukou mocenských záujmov Ruska. Podľa expertov sa snažia budovať si sieť kontaktov na ľudí v rôznych krajinách, ktorí by boli ochotní im pomáhať a organizujú rôzne motocyklové podujatia s propagandistickým nádychom. Podieľali sa napr. na bojoch na východnej Ukrajine a zasahovali pri anexii Krymu. Za čo sú čelní predstavitelia klubu Noční vlci na sankčnom zozname Európskej únie, ktorej sme celkom. Aj Ministerstvo zahraničia SR vníma "snahy tohto klubu o etablovanie na Slovensku so znepokojením."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu