Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Predstavitelia povodňami zasiahnutých obcí dostali informácie od ÚVO o tom, ako situáciu riešiť

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Predstavitelia povodňami zasiahnutých obcí a mesta Vysoké Tatry sa dnes stretli v obci Štrba so zástupcami Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). Hlavným cieľom rokovania bolo, aby dostali správne informácie a usmernenie potrebné pre verejné obstarávanie na odstraňovanie škôd po povodniach.

“Predstaviteľom postihnutých samospráv sme vysvetlili, ako sa dá vzniknutá situácia riešiť tak, aby postupovali v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní,” vysvetlil Jaroslav Lexa, riaditeľ Inštitútu verejného obstarávania v stanovisku, ktoré poslal tlačový odbor Úradu pre verejné obstarávanie.

“Mimoriadna situácia si žiada veľmi rýchle rozhodovanie. Preto som bol rád, že dotknuté samosprávy na ponuku krízového pracovného rokovania pozitívne zareagovali. Keďže môžeme očakávať, že povodňami postihnuté obce využijú pri odstraňovaní následkov povodní postup priamym rokovacím konaním, alebo sa rozhodnú zadať zákazky s nízkou hodnotou, sú tam určité technické limity, na ktoré by mali prihliadať. Priame rokovacie konanie sa má uplatniť v takých prípadoch, v ktorých by bez rýchlej nápravy existovalo nebezpečenstvo vzniku ďalších škôd na majetku a životoch. Preto ponúknutými usmerneniami a osobným rokovaním môžu predchádzať budúcim problémom a komplikáciám,” povedal predseda ZMOS Michal Sýkora.

“Z môjho pohľadu ÚVO nemá byť len orgánom, ktorý pokutuje a napomína. Poskytnutie metodického usmernenia verejným obstarávateľom zvlášť v tejto mimoriadnej situácii považujem za dôležité,” dodal predseda ÚVO Miroslav Hlivák.

Nedávne povodne poškodili mesto Vysoké Tatry, obce Osturňa, Stará Lesná, Tatranská Javorina, Malá Franková a Ždiar.

Viac o téme: PovodneVysoké TatryÚrad pre verejné obstarávanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu