Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Novým predsedom ÚVO je Juraj Bugala: Advokát blízky kontroverznému podnikateľovi Kmotríkovi

Ivan Kmotrík
Ivan Kmotrík (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

BRATISLAVA - Novým podpredsedom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa stal advokát Juraj Bugala. Vláda ho v stredu vymenovala na uvoľnený post na návrh predsedu ÚVO Miroslava Hliváka, ktorý pred dvoma týždňami tento návrh stiahol z vlády.

Dôvodom boli výhrady časti médií a mimovládnych organizácií, ktoré spochybňovali kandidáta pre jeho pôsobenie v rôznych firmách a prepojenie s veľkopodnikateľom Ivanom Kmotríkom. Predseda úradu navrhol vláde za svojho zástupcu opäť Bugalu po stretnutí s ním a vysvetlení pochybností.

"Stretol som sa s pánom predsedom, prebrali sme všetky medializované informácie. Snažil som sa mu vysvetliť, že sú tam informácie, ktoré neboli pravdivé, boli vytrhnuté z kontextu, niektoré boli fabulované. V tom čase som sa vrátil z dovolenky, aby som vysvetlil všetky nezrovnalosti a pripravil som aj verejné vyhlásenie, kde som sa k medializovaným informáciám riadne vyjadril," povedal Bugala.

V prípade vymenovania do funkcie vo vedení úradu pri hlasovaní v rade úradu, odvolacom orgáne, sa zdrží hlasovania, ak by išlo o jeho bývalého klienta. "Takisto som verejne prezentoval, že moje hlasovanie v rade úradu vždy zverejním, aby bola kontrola verejnosti voči mojej osobe," uviedol Bugala. Počas výkonu funkcie na úrade zároveň preruší činnosť advokáta a vzdá sa majetkových účastí a funkcií v obchodných spoločnostiach.

Bugala je spoločníkom v Advokátskej kancelárii Bugala - Ďurček, s. r. o., spolu so štátnym tajomníkom Ministerstva dopravy a výstavby SR Petrom Ďurčekom (nominant SNS), ktorý pozastavil výkon funkcie advokáta. Bugala sa počas takmer šestnásťročnej praxe venoval aj oblasti verejného obstarávania pri pomoci verejným obstarávateľom aj podnikateľom. "Mám skúsenosti z praxe, takisto ma zaujala téma profesionalizácie verejného obstarávania, o ktorej som s pánom predsedom viackrát komunikoval," uviedol Bugala s tým, že uznáva kroky predsedu ÚVO, ktorý robí z úradu modernú, dynamickú inštitúciu so zameraním na profesionalizáciu.

"V prípade môjho ustanovenia do funkcie to by bola nosné téma, ktorej by som sa venoval. Mňa to veľmi zaujíma a pilierom samotnej profesionalizácie je zriadenie komory verejného obstarávania," povedal Bugala. Považuje to za špecifikum, ktoré nie je bežné ani v iných európskych krajinách. "Byť pri príprave samotného zákona, jednotlivých podmienok, ako by mala komora vyzerať a pri tom zrode, to ma naozaj láka," poznamenal Bugala.

Bugala tvrdí, že spolu s Ďurčekom sú reálni vlastníci firmy Hedin, s. r. o., ktorá má podiel 49 % v spoločnosti Infra Services, a. s. Majoritný 51-percentný podiel v Infra Services má Bratislavská vodárenská spoločnosť, a. s. Okresný súd v Žiline skúma pravdivosť údajov o vlastníkoch Infra Services v registri partnerov verejného sektora. Jednou zo základných zásad výkonu advokácie je podľa Bugalu to, že nie je možné stotožňovať advokáta s jeho klientom, resp. s jeho rozhodnutiami. Ich advokátska kancelária zastupovala alebo zastupuje aj niektoré spoločnosti Kmotríka.

Bugala na vyše päť mesiacov voľnom poste podpredsedu ÚVO nahradil Andreja Holáka, ktorý sa predčasne vzdal funkcie k 31. marcu, keďže sa stal predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom štátnej spoločnosti MH Manažment, a. s., v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR. Druhé miesto podpredsedu úradu je voľné dva mesiace, keďže doterajšej podpredsedníčke Danke Bekeovej uplynulo päťročné obdobie.

Viac o téme: Ivan KmotríkÚrad pre verejné obstarávanieJuraj Bugala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu