Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nedávne povodne v Tatrách: Envirorezort odmieta kritiku ochranárov

Povodne v Tatrách
Povodne v Tatrách (Zdroj: SITA/HZS)

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia trvá na tom, že nedávnym prívalovým povodniam v Tatrách sa nedalo predísť. Reaguje tak na piatkovú kritiku ochranárov zo strany lesníkov a ministerstva pôdohospodárstva za ich údajnú nečinnosť, ktorá mala prispieť k povodniam.

"Čo sa týka varovania lesníkov. Ide o list, ktorý lesníci adresovali príslušnému okresnému úradu v júni a o liste informovali envirorezort a Štátnu ochranu prírody (ŠOP) SR. Je pravda, že ŠOP udeľuje výnimku pri takýchto krokoch v bezzásahových zónach. Na druhej strane treba uviesť, že preukázateľne všetkým oprávneným žiadostiam v spomínanej lokalite ŠOP aj vyhovela," povedal hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák.

Zdôraznil, že ministerstvo životného prostredia, vodohospodári, analytici z Inštitútu environmentálnej politiky, Štátna ochrana prírody SR a údaje Slovenského hydrometeorologického ústavu sa zhodujú na jednom. "Pri takom množstve zrážok, kedy v Tatrách spadlo desať percent celoročných zrážok za tri dni, nie je možné predísť prívalovým povodniam. Bez ohľadu na režim hospodárenia. Vnímame preto vyhlásenia lesníkov o tom, ako sa dalo zabrániť povodni v Tatrách, za irelevantné. Potom by totiž všetky povodne museli prebiehať len v národných parkoch," skonštatoval Ferenčák.

Poukázal na to, že najlepšie to podčiarkuje Osturniansky a Frankovský potok. "Ležia v susednej doline mimo Tatranského národného parku, pričom v dôsledku nedávnych enormných zrážok musel byť na nich vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity," uzavrel. Generálny tajomník služobného úradu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) Jaroslav Regec v piatok vyhlásil, že júlové záplavy v Tatrách boli priamym dôsledkom "bezprecedentnej nečinnosti" orgánov ochrany prírody.

Štátni lesníci podľa jeho slov v júni upozornili na kritický stav povodia vodných tokov v Tatranskej Javorine. Varovali Ministerstvo životného prostredia SR, Štátnu ochranu prírody i Správu Tatranského národného parku, že ak nedôjde k vyčisteniu tokov a k urýchlenému konaniu v bezzásahových zónach, hrozia rozsiahle materiálne škody.

Viac o téme: OchranáriVysoké TatryMinisterstvo životného prostredia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu