Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dlhy mladých Slovákov dosahujú milióny eur: V týchto krajoch je to najhoršie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - S vysokými dlhmi nebojujú iba ľudia v produktívnom veku, ale aj mladí ľudia okolo dvadsiatky. Tí sa totiž v dnešnej dobe ľahko dostanú do finančnej tiesne, napríklad pri zakladaní rodiny či hľadaní zamestnania. Viac mladých dlžníkov je pritom na východe Slovenska. Vyplýva to z evidencie spoločnosti EOS KSI Slovensko, ktorá sa venuje manažmentu pohľadávok.

Mladí ľudia do 28 rokov majú medzi dlžníkmi početné zastúpenie. Iba v evidencii spoločnosti EOS KSI je ich takmer 22-tisíc. Ich celkový dlh sa šplhá k sume 27 miliónov eur, čo je v priemere 1223 eur na jedného.

Najviac mladých dlžníkov je v Košickom a Prešovskom kraji, spolu vyše 8-tisíc. Celková výška dlhu mladých na východnom Slovensku činí niečo cez osem miliónov eur. Najmenej mladých dlžníkov je v Trenčianskom a Žilinskom kraji.

Dlhy mladých Slovákov dosahujú
Zobraziť galériu (3)

VÝZVA: Ak máte aj vy skúsenosť s dlhmi, o ktorú by ste sa chceli podeliť, napíšte nám do redakcie na tipy@topky.sk

Rozdiely medzi krajmi podľa obchodného riaditeľa spoločnosti  Petra Hetteša odpovedajú situácii na Slovensku. „Hoci máme historicky najnižšiu nezamestnanosť a ekonomike sa darí, na východe sú stále nižšie mzdy a ľudia sa svoje výdavky snažia pokryť aj pôžičkami. Obzvlášť, ak ide o mladých, ktorí nastupujú do prvého zamestnania alebo si zakladajú rodinu,“ vysvetľuje Hetteš.

Dlhy mladých Slovákov dosahujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: EOS KSI Slovensko)

Medzi mladými dlžníkmi sa nájdu aj rekordéri. Jeden Prešovčan si nazbieral až 12 rôznych záväzkov, iný občan z Bratislavy až 10. Najvyšší dlh na jedného človeka dosiahol až 175-tisíc eur, evidovaný je v Žilinskom kraji.

Mladí ľudia by k platení dlhov mali pristupovať zodpovedne. „V opačnom prípade, ak ich nedokážu splácať, by sa vždy mali ozvať veriteľovi a dohodnúť si s ním riešenie, napríklad splátkový kalendár,“ dodáva Hetteš.

Viac o téme: Mladí ľudiaZamestnanosťDlhySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu