Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šéf Nočných vlkov prelomil mlčanie: Bráni základňu na Slovensku, je to vraj hon na čarodejnice

Alexander Zaldostanov Zobraziť galériu (3)
Alexander Zaldostanov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf Nočných vlkov prelomil mlčanie. Alexander Zaldostanov, známy aj ako Chirurg, sa na Facebooku vyjadril k situácii, ktorá vznikla po založení základne motorkárskeho gangu na Slovensku.

Zaldostanov svoj status zverejnil v štyroch jazykoch. Základňu v obci Dolná Krupá pri Trnave otvorenú 23. 6. nazval iba „klubovňou". Tvrdí ale, že pôjde len o múzeum, ktoré bude otvorené nielen pre motorkárov, ale aj pre milovníkov histórie.

„V priestoroch klubovne bude umiestnené aj múzeum II. sv. vojny, kde osobitné miesto zaujme expozícia 8. Motocyklového pluku a zobrazenie bitky o Stalingrad. Návštevníci múzea uvidia exponáty venované 1. Československej tankovej brigáde, výstavu historických motocyklov a automobilov," napísal Zaldostanov.

Muž blízky Putinovi

Slovensko podľa neho spája s Ruskom história priateľských vzťahov. Zaldostanov nezabudol ani na typickú kritiku, ktorú počuť z ruskej strany. „Liberálne západné médiá“ podľa neho rozpútali mediálnu štvanicu „proti tomuto jednoznačne pozitívnemu projektu". Nazval to aj honom na čarodejnice a západnou propagandistickou mašinériou.

Alexander Zaldostanov a Vladimir
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Alexei Druzhini, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Noční vlci majú dlhodobo blízky vzťah k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý navštevuje ich akcie. Spolok tiež predtým dostával od Kremľa peniaze. Šéf klubu Zaldostanov je zároveň na sankčnej listine USA aj Európskej únie za podporu ruskej anexie ukrajinského Krymu.

Vodca gangu Alexander Zaldostanov sa často necháva fotografovať s Putinom, od ktorého dostal aj viacero štátnych vyznamenaní. Zaldostanov, ktorý sa netají obdivom k sovietskemu diktátorovi Josifovi Vissarionovičovi Stalinovi, Putinovi taktiež nedávno navrhol, aby sa jeho Noční vlci stali súčasťou ruskej armády ako polooficiálne milície.

Areál plný vojenskej techniky

O objekte Nočných vlkov v Dolnej Krupej pri Trnave sa začalo hovoriť pred niekoľkými dňami. Zábery z dronu, ktoré sa objavili na internete, ukázali, že areál je plný vojenskej techniky. Polícia v reakcii na to uviedla, že vojenské stroje, ktoré sa v areáli nachádzajú, sú vraj historickými exponátmi, ktoré by mali byť vystavené a prístupné verejnosti na jeseň.

Časť techniky je tiež majetkom občianskeho združenia, ktoré je členom Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR a podľa zákona o ochrane pred požiarmi plní úlohy obecnej hasičskej jednotky. Na situáciu ale reagoval minister obrany Peter Gajdoš (SNS), ktorý nariadil dočasné pozastavenie výkonu funkcie riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ) Miloslava Čaploviča.

Alexander Zaldostanov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Александр Хирург Залдастанов)

Slovenská pobočka je nepriamo prepojená aj s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Bývalého ministra s Nočnými vlkmi spája veľmi blízke priateľstvo s Jozefom Hambálkom. Ten momentálne stojí na čele slovenskej odnože Nočných vlkov. Dlhoročnú známosť mal potvrdiť aj samotný Hambálek.

Politikom sa to nepáči

Noční vlci na Slovensku vyvolávajú znepokojenie aj v radoch politikov. Podľa koaličného Mosta-Híd je prítomnosť akýchkoľvek polovojenských jednotiek na území Slovenska nežiaduca, či už ide o slovenské alebo zahraničné zoskupenia.

„V dobe, keď svet znepokojujú hybridné vojny, by sme mali byť obzvlášť opatrní pri bagatelizovaní aktivít organizácie Noční vlci na našom území. Most-Híd bude so zvýšeným záujmom sledovať, či ministerstvá vnútra a zahraničných vecí využijú svoje kompetencie na monitorovanie týchto aktivít a prípadné kroky, ktoré v tomto smere podniknú," avizujú bugárovci.

Na základňu sa plánujú na rokovaní brannobezpečnostného výboru parlamentu pýtať ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) poslanci strany SaS. Podpredseda liberálov Ľubomír Galko Nočných vlkov nazval „paramilitantnou organizáciou s väzbami na ruského prezidenta Putina". Gang kritizoval aj Ján Budaj (OĽaNO).

Viac o téme: Alexander Zaldostanov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu