Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pýcha košickej zoo: Mara vyzerá ako zajac bez uší a je to unikát na Slovensku

Nové unikátne zviera v košickej zoo. Zobraziť galériu (5)
Nové unikátne zviera v košickej zoo. (Zdroj: ZOO Košice)

KOŠICE – Ďalším unikátnym zvieraťom sa pýšia v košickej zoologickej záhrade. Ide o maru slaniskovú, ktoré sa na prvý pohľad podobá na zajaca bez uší, ale bližšie má k morčatám. Na celom svete ich chovajú len v 19 zoologických záhradách a na Slovensku, len v Košiciach.

Mary slaniskové prišli do Košíc z pražskej zoo ešte v apríli. Jeden samec a dve samice. V novom prostredí sa rýchlo adaptovali a už začiatkom júla sa jednej samici narodilo jedno mláďa a druhá priviedla na svet dve mláďatá. Obe samice sa o svojich potomkov dobre starajú a tie rastú ako z vody.

Pýcha košickej zoo: Mara
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ZOO Košice)

Mara slanisková je juhoamerický druh hlodavca.Obýva suché krovinaté oblasti v Bolívii, Paraguaji a Čile. Žije v pároch alebo malých rodinných skupinách. Samica mary zvyčajne rodí 2 až 5 mláďat, ktoré sú schopné behať už pár hodín po narodení. Aby mláďatá rýchlo získali pach rodnej skupiny, váľajú sa krátko po narodení v moči dospelých. Za týmto účelom majú mary zvyčajne centralizované miesta na močenie, ktoré im slúžia ako „pieskové kúpele.“ Takéto správanie bolo pozorované aj v chove v ľudskej opatere. Mary slaniskové sú aktívne najmä večer a ráno,“ informuje košická zoo.

Viac o téme: KošiceZoo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu