Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V košickej zoo merali hady: Jeden z nich bol najväčší aj najnervóznejší

(Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Niekoľkokrát ročne v košickej zoo odmerajú a odvážia rôzne druhy zvierat. V štvrtok (13.7.) prišli na rad hady a korytnačka.

Váženie a meranie patrí medzi základné metódy pri posudzovaní kondičného stavu zvierat. V štvrtok (13.7.) merali hady (anakondu paraguajskú a veľhada kráľovského) a vážili korytnačku leopardiu. Najviac od posledného merania narástla anakonda, ale odborníci sa s ňou i najviac potrápili.  Podľa inšpektora chovu Jozefa Lenarda anakondy sú všeobecne dosť nervózne a agresívne hady. Preto je s nimi potrebné manipulovať opatrne.

V košickej zoo merali
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Miro Vacula)

"Dosť dlho trvá, kým si zvyknú na manipuláciu a na chovateľa. Často sa stáva, že pohryzú najmä mladé jedince, kým si nenavyknú. Časom si navyknú na chovateľa, pokiaľ sa s nimi dobre zaobchádza. Veľhady kráľovské sú aj kvôli tomu obľúbenejšie v chove u súkromných chovateľov, keďže sú pokojnejšie a veľmi rýchlo si zvyknú na manipuláciu."

Finančná správa o systéme eKasa

Za päť mesiacov jej pribudlo 7 centimetrov a pribrala takmer kilogram. Čiže dnes je dlhá 274 centimetrov a váži 17,08 kg. Veľhad za rovnaké obdobie narástol o 6 cm a pribral zopár dekagramov. Váži okolo 17 kg a je dlhý 245 cm. Korytnačka leopardia Lucy pribrala 100 gramov a váži 6,3 kg. „Na základe výsledkov vieme operatívne prispôsobiť kŕmnu dávku pre každé zviera. Takéto úkony využíva veterinárny lekár aj na posúdenie stavu zvieraťa,“ vysvetlil vedúci zoologického oddelenia Patrik Pastorek. Všetky hady sú mäsožravce, niektoré ako vajcožrút, žerú len vajcia. 

Viac o téme: ZooKorytnačkyHadyKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu