Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V koži Mariana Kočnera: Kontroverzné podnikanie, pochybný majetok a dlhy

Marian Kočner Zobraziť galériu (9)
Marian Kočner (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

BRATISLAVA - Kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera čaká vo štvrtok ďalší súd. Na Najvyššom súde sa bude rozhodovať o tom, či bude v kauze zmenky stíhaný na slobode, alebo vo väzbe. Špecializovaný trestný súd ho v sobotu spolu s Pavlom Ruskom prepustil. Pozreli sme sa na to, v akom stave sú momentálne jeho majetky.

Zavraždený novinár Ján Kuciak minulý rok upozornil, že majetok známej bratislavskej firmy Technopol za 20 miliónov eur skončil za podozrivých okolností v rukách ľudí blízkych kontroverznému podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi. Podľa neho je spájanie jeho osoby s kauzou len výmysel. Technopol je jednou z najväčších nevyšetrených káuz na Slovenku, súvisí s ňou aj Kočnerov dom v Bernolákove, ktorý získal od Denisy Pávekovej. Kočner je známy z tzv. mafiánskych zoznamov zločineckej skupiny Piťovcov. 

V koži Mariana Kočnera:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: topky)

Kočnerov dom v Bernolákove

V súvislosti s kauzou boli v minulosti trestne stíhaní prezidentov syn Michal Kováč mladší aj podnikateľ z tzv. mafiánskych zoznamov. Kauza sa nikdy nevyšetrila. Kočnerovo meno sa v kauze objavilo druhýkrát. Ide o zvláštne prevody nehnuteľností z majetku Technopol Servis, vrátane pozemkov a priestorov v bratislavskej Petržalke.

V koži Mariana Kočnera:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: topky)

Začiatkom decembra 2016 ovládli firmu Technopol Servis ľudia s väzbami na Kočnera a dvakrát previedli majetok, ktorý firma vlastnila v budove Technopolu. Všetko začala manželská kríza Pávekovcov. Firmu viedol podnikateľ Pavel Pávek, v predstavenstve sedela jeho manželka Denisa Páveková. Po ich nezhodách v roku 2016 využila Páveková svoju funkciu a chcela sa dostať k majetku firmy.

V koži Mariana Kočnera:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: topky)

Dom kúpil cez inzerát

Poza chrbát akcionárov i svojho manžela začala z firmy vyvádzať majetok. Banky na to prišli a viaceré prevody zablokovali. Polícia neskôr Pávekovú obvinila z krádeže, v minulosti čelila aj obvineniam zo sprenevery akcií v hodnote 18 miliónov. V súčasnosti je Páveková jedinou konateľkou a spoločníčkou vo firme DDP PREMIUM s.r.o., ktorá sa v januári 2017 premenovala na Technopol Services, s. r. o. 

V koži Mariana Kočnera:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: topky)

Samotný Kočner tak získal od Pávekovej dom v Bernolákove, podľa katastra ho získal 8. decembra 2016, teda v tom istom čase, kedy sa vo firme začali diať pochybné prevody. O tejto kauze sa s Kočnerom rozprával aj Ján Kuciak. Práve vtedy sa mu začal podnikateľ vyhrážať diskreditáciou. Uviedol, že si kúpil dom na základe inzerátu na internete a v žiadnom prípade nejde o trestný čin. S Bernolákovom sa spája aj kauza Glance House, ktorá vypukla koncom roka 2009, jej podstatou bol spor pôvodných spoločníkov o bytovku v Bernolákove.  

Galéria: Dom v Bernolákove

V koži Mariana Kočnera:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: topky)

Domy v Bratislave

Kočner býva momentálne v Bratislave. Dom je písaný na jeho dcéru Karolínu. V mnohých zo svojich firiem však uvádza nielen adresu trvalého bydliska, ale aj adresu domu oproti. Ten je písaný na právnika Milana Šulvu.

Adresa, na ktorej sídli Šulvov dom.
Zobraziť galériu (9)
Adresa, na ktorej sídli Šulvov dom.  (Zdroj: topky)

Obaja odmietli, že by mali niečo spoločné. Kočner poprel, že by dom niekedy vlastnil alebo mal na adrese trvalé bydlisko. „Skutočnosti, na ktoré žiadate, aby som Vám podal odpoveď, sa nezakladajú na pravde,“ uviedol pre Topky Šulva.

V koži Mariana Kočnera:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: topky)

Galéria: Dom v Bratislave

Pozemky v Čunove

Podľa katastra vlastní aj trvalé trávnaté pozemky vo Vinohradoch. Okrem toho sú naňho v katastri písané dva pozemky v Čunove. Vlastníkom jedného z nich je firma Gapeja, s. r. o., v druhom pozemku má Kočner väčšinový podiel, tretinu takisto vlastní spomínaná firma. Minulý rok koncom septembra začala dražba oboch pozemkov v Čunove. Pozemky sa v minulosti stali súčasťou medializovaného sporu o bernolákovskú bytovku v Glance House.

V koži Mariana Kočnera:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: topky)

Kočner spravil obchod, ktorý na prvý pohľad s kauzou nesúvisel. Svoje pozemky predal firme Gapeja za 23,28 milióna eur. Informáciu o dražbe zverejnila v obchodnom vestníku správkyňa konkurznej podstaty firmy Gapeja, ktorá pozemky oficiálne vlastní. Konateľom aj spoločníkom vo firme je Štefan Ágh, ktorého meno figuruje aj v kauze zmeniek. 

Odborníci v dražbe nacenili aj podľa obchodného vestníka cenu pozemkov len na 116-tisíc eur. Kuciak informoval, že firma Kočnerovi za pozemky nezaplatila. Vznikla tak pohľadávka vo výške 23 miliónov eur. Kočner ju predal britskej schránkovej firme Mafferton, ktorá cez ňu chcela ovplyvniť osud bytovky Glance House.

Firmy s dlhmi

Kočnerove meno v minulosti figurovalo tiež v niekoľkých firmách. Dnes v nich oficiálne nie je, no firmy majú stále dlhy. Najväčší dlh má REAL Štúdio K.F.A. Bratislava, s. r. o., ktorej dlh vo forme daňového nedoplatku sa vyšplhal do výšky 10 688 609 eur. Kočner bol vo firme polovičným konateľom a spoločníkom do roku 2010. V súčasnosti figuruje jeho meno v niekoľkých firmách. Kočner sa nedávno zbavil aj firmy Inkasný servis. Na podivné prevody upozornil poslanec Jozef Rajtár. Týkalo sa to prevodov bytov v bytovom komplexe Five Star Residence. Tie podľa neho nadväzujú na známe prevody 17 bytov za jedno euro na Inkasný servis.

Viac o téme: MajetkyBernolákovoGlance House
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu