Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slobodu prejavu a právo na informácie musíme chrániť, povedala ombudsmanka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - V záujme ochrany základných ľudských práv musíme venovať bezpečnosti novinárskej práce zvýšenú pozornosť. Upozorňuje na to aj ombudsmanka Mária Patakyová.

„Sloboda prejavu a právo na informácie patria medzi základné princípy demokracie. Zásah do týchto práv garantovaných ústavou preto ohrozuje demokraciu v jej podstate. Bez slobodnej práce novinárov a novinárok nemôže fungovať demokratická spoločnosť ani právny štát,” povedala Patakyová. Tlačovú správu verejnej ochrankyne práv, v ktorej pri príležitosti Dňa slobody tlače (3. mája) reaguje na udalosti posledných týždňov poslala hovorkyňa Kancelárie verejného ochrancu práv Michaela Pavelková.

V rebríčku slobody tlače vypracovanom organizáciou Reportéri bez hraníc si Slovensko pohoršilo a kleslo o 10 miest. V ich komentári k prepadu v rebríčku sa spomína vražda investigatívneho novinára a jeho snúbenice, ale aj hanlivé výroky verejných činiteľov na adresu novinárok a novinárov či napätá situácia vo verejnoprávnom médiu.

„Musíme hľadať spôsoby, ako zabezpečiť také prostredie pre novinársku prácu, ktoré ju nebude ohrozovať a nebude vyvolávať obavy toto povolanie vykonávať,” konštatuje Mária Patakyová a dodáva, že situácia priviedla poslancov a poslankyne Európskeho parlamentu k prijatiu rezolúcie o ochrane investigatívnych novinárov v Európskej únii. Žiadajú v nej zavedenie viacerých opatrení na ochranu novinárov a na podporu investigatívnej práce, ako aj inštitucionálne zmeny, napríklad posilnenie nestrannosti slovenských orgánov činných v trestnom konaní a opatrenia na obnovenie dôvery verejnosti v štátne inštitúcie, vrátane polície.

Uvedené opatrenia považuje ombudsmanka za mimoriadne dôležité. Podľa nej je rovnako dôležitý aj postoj verejných činiteľov, ktorí by mali dávať najavo svoj rešpekt k právu verejnosti na informácie a k slobode tlače aj vo svojich vyjadreniach o novinároch, ale aj v komunikácii s nimi.

Viac o téme: OmbudsmankaSloboda prejavuSlovenskoMária Patakyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu