Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Normalizácia v RTVS? Rezník prepúšťa ľudí: Za názor tvrdý trest, známej redaktorke hrozí vyhadzov

Jaroslav Rezník Zobraziť galériu (3)
Jaroslav Rezník (Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - V RTVS sa v posledných mesiacoch dejú veci, ktoré mnohí nechápu. Bohužiaľ, nechápu to ani dlhoroční pracovníci televízie. Zmena riaditeľa so sebou priniesla nepriaznivé zmeny obsahu a vyzerá to aj na personálne čistky. Redaktori sa najprv búrili po tom, čo dal Jaroslav Rezník stopku relácii Reportéri. Neskôr im zakázal nosiť odznaky #AllforJan. Redaktori teda spísali petíciu. Posledným ráznym krokom šéfa RTVS bolo hromadné prepúšťanie externistov. Vo svojom statuse to uviedla politická redaktorka Zuzana Kovačič Hanzelová. Za svoj názor dostala tvrdý trest.

Známa moderátorka Zuzana Kovačič Hanzelová, ktorá sa venuje politickým témam, zverejnila v piatok na svojom Facebooku znepokojujúci status. Šéf RTVS Jaroslav Rezník začal prepúšťať signatárov petície. Dôvody boli pre mnohých zarážajúce. "Dnešným dňom ohlásilo vedenie prepúšťanie externistov. Teda, prepáčte, ako to povedalo naše vedenie, nie prepúšťanie, ale ukončenie spolupráce. Predpokladám, že argument bude, že chceme posilniť interné kapacity," uviedla Kovačič Hanzelová. 

Redaktorka dostala tvrdý trest

Výpoveď dostali celkovo štyria dlhoroční externisti, ktorí pracovali v RTVS - Janka Masárová, Matúš Dávid, Matúš Baňovič a Kristián Čekovský. Redaktorka o všetkom informovala na svojej facebookovej stránke. "Namiesto toho ale ohlásili príchod napríklad Igora Zemanoviča. Príde na post editora. Je to človek, ktorý pretláčal do vysielania v minulosti Pavla Ruska. Dvaja moderátori O 5 minút 12 Michal Dyttert a Beata Lipšicová preto na protest odišli a pracoval u nás aj v 90-tych rokov, keď televíziu ovládal Vladimír Mečiar," uviedla redaktorka.

Normalizácia v RTVS? Rezník
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Matúš Dávid )

Kovačič Hanzelová však po piatkových udalostiach takisto dostala stopku. Informoval o tom jeden z prepustených externistov Matúš Dávid na sociálnej sieti. "Zuzana Kovačič Hanzelová dnes dostala kárne opatrenie za jej piatkový status o normalizácii. Vraj v ňom klamala a nehovorila pravdu. Najbližších šesť mesiacov ju môžu vyhodiť aj za malé porušenie pracovnej disciplíny. Teda aj keď bude meškať 10 minút do práce. Ak sme ale doteraz hovorili, že robíme slobodne, to čo sa udialo potom, iba potvrdzuje, čo hovorila," napísal Dávid s tým, že ich o tom informovali redaktori, ktorí v RTVS ešte pracujú.

Zuzana Kovačič Hanzelová sa k téme nebude vyjadrovať, napísala pre Topky. 

"Hovorili sme, že doteraz robíme slobodne. Toto je už ale priamy zásah do práce redaktorky, ktorá pokrýva množstvo zásadných politických tém," uviedol exredaktor RTVS. Štyroch prepustených redaktorov dnes museli v budove RTVS sprevádzať, pretože majú zakázaný vstup. "V kontakte s bývalými kolegami však ostávame a dozvedáme sa nové, neuveriteľné skutočnosti."

Stanovisko RTVS

"Keďže pre programového pracovníka a spolupracovníka RTVS je podľa platného štatútu neprípustné, aby vedome publikoval nepravdivé, skreslené, alebo nepodložené údaje a tvrdenia a pani Z. K. Hanzelová prostredníctvom sociálnych sietí šírila nepravdivú informáciu o tom, že do spravodajstva RTVS bola presadzovaná neoverená konšpirácia o tom, že sýrskym deťom mali byť podané šumivé tablety, aby bola na záberoch nafingovaná pena z úst a vyzeralo to ako chemický útok, vedenie spravodajstva rozhodlo, že bude naďalej pripravovať spravodajské témy, na ktorých prípravu a overovanie faktov však bude mať viac času a priestoru," napísala v stanovisku hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.


Vzbura v RTVS! Vyhadzov rozpútal kritiku vedenia, Rezník hovorí o rukojemníckej dráme


Normalizácia v RTVS?

Dianie v RTVS označila za tvrdú normalizáciu. Práve to mal byť dôvod tvrdého trestu, ktorý dostala. "V RTVS je normalizácia. Normálna tvrdá normalizácia. Možno sme to doteraz mierne komunikovali, možno sme stále chceli byť korektní a opatrní. Mali by ste ale vedieť pravdu. Už týždne sa nám naše vedenie snaží pretláčať hlúposti do vysielania," uviedla Kovačič Hanzelová v statuse.

O situácii chceli debatovať aj s Rezníkom, no ten nakoniec na dohodnuté stretnutie neprišiel. "Opakovane sme vyzývali manažment, aby s nami začal diskutovať. Aby sme upokojili situáciu, v ktorej sa dlhodobo jednoducho nedá pracovať. Aj s Jaroslavom Rezníkom sme chceli uzatvoriť kompromis a nejakým spôsobom sa konštruktívne dohodnúť na spolupráci. Mali sme sa preto včera večer stretnúť v užšom kruhu. Jaroslav Rezník nás tam nechal pol hodinu sedieť, aby nám potom napísal, že nepríde," napísala redaktorka.

Malé jadro, ktoré chce vyvolať vzburu

V súvislosti s piatkovými medializovanými informáciami hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková skonštatovala, že viacerým redaktorom skončila dohoda o externej spolupráci a vedenie spravodajstva sa rozhodlo, že niektorým z nich ju k dnešnému dňu nepredĺži. "Interné manažérske rozhodnutia, ktoré súvisia so zabezpečením programovej služby v oblasti spravodajstva, RTVS komentovať nebude," dodala.

Niektorí redaktori v RTVS sa začali búriť už s výmenou riaditeľa, keď na miesto nastúpil Jaroslav Rezník a s ním aj niekoľko politických hovorcov, ktorí sa dostali na vedúce pozície. Rezník neskôr stopol investigatívnu reláciu Reportéri, na čo redaktori reagovali otvoreným listom. Po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vraj boli redaktori upozornení na to, že by vo vysielaní nemali nosiť odznaky #AllForJan, ktorými mnohí vyjadrujú spolupatričnosť s tragicky zosnulým kolegom. Aj voči tomu sa redaktori otvorene ohradili. V piatok Rezník prepustil 4 externistov, všetci boli signatármi otvoreného listu. Vedenie RTVS ich nazvalo "malým jadrom, ktoré chce vyvolať vzburu".

Žiadnu vojnovú sekeru v RTVS zakopávať netreba

Internú debatu vo vnútri verejnoprávneho média vôbec netreba prirovnávať k situácii, keď je potrebné "zakopať vojnovú sekeru". Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník to povedal minulý štvrtok na rokovaní Rady RTVS k aktuálnemu vývoju medializovaných polemík o situácii v tíme spravodajstva a publicistiky. "Je prirodzené, že pri personálnych výmenách dôjde k debatám o tom, ako sa nastaví organizácia práce do budúcnosti,“ skonštatoval vo štvrtok pred prepúšťaním.

Jaroslav Rezník
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Zopakoval tiež, že interné debaty, nech prinášajú i výrazný názorový stret, by takými mali ostať. "Za mňa môžem povedať, že som presvedčený, že dôjde k tomu, aby sa interné problémy a interné diskusie v RTVS nešírili a neposúval sa ich význam na sociálnych sieťach, kde je prvotná informácia na konci dňa značne skreslená," uviedol.

Podľa neho vedenie verejnoprávneho média intenzívne komunikuje s redaktormi a spravodajcami. "Ja som presvedčený, že tie stanoviská sa budú postupne zbližovať a spoločne nájdeme takú cestu, aby to spravodajstvo naďalej ostalo objektívne, vyvážené a dôveryhodné," povedal Rezník, ktorý naďalej chce vo vnútri RTVS presadzovať "otvorenú, kritickú diskusiu". Touto cestou chce ísť i riaditeľ sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Vahram Chuguryan. "Prostredie v spravodajstve je absolútne slobodné, čo napokon potvrdzujú aj všetci redaktori spravodajstva," uviedol na rokovaní rady. Súčasne zdôraznil, že jediným limitom je to, aby spravodajské a publicistické výstupy boli nestranné, objektívne a verejnoprávne. "Toto je jediné obmedzenie, žiadne iné nebude,“ vyhlásil.     

Dubačová chce predvolať Rezníka na mediálny výbor

Nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR Viera Dubačová plánuje iniciovať mimoriadne rokovanie parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Od generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka chce na ňom počuť vysvetlenie ukončenia spolupráce s viacerými externými redaktormi verejnoprávneho média.

Dubačová v oznámení médiám konkretizuje, že na najbližšom zasadnutí mediálneho výboru navrhne následne zvolať mimoriadne rokovanie a verejné vypočutie Rezníka. "Mal by prísť svoje kroky a kroky svojich podriadených obhájiť," povedala Dubačová, ktorá poukazuje na to, že ukončenie spolupráce sa týka redaktorov kritizujúcich vedenie RTVS a jeho spravodajskej sekcie.

Viac o téme: RTVSJaroslav RezníkZuzana Kovačič Hanzelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu