Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

OLAF odhalil na východe Slovenska podvod s eurodotáciami: Zapletený politik si užíva slobodu

Štefan Duč
Štefan Duč (Zdroj: Foto: web.vuc.ke)

BRATISLAVA - Po dvojnásobnej vražde novinára a jeho priateľky sa na Slovensku odokryli škandály nevídaných rozmerov. Patria k nim aj praktiky s eurofondmi v agropriemysle. Podvod pri prideľovaní farmárskych dotácií odhalil Európsky úrad boja proti podvodom (OLAF) ešte v roku 2015. Týka sa podnikateľa a regionálneho politika z východu s kontaktmi na najsilnejšiu politickú stranu Štefana Duča. Prípad ale išiel dostratena.

Vyšetrovatelia OLAF odhalili podvod s dotáciami. Do prípadu ale vstúpili slovenské orgány a všetko nabralo iný rozmer. O prípade informoval portál aktuality.sk.

Regionálny politik Štefan Duč zrealizoval podnikateľský zámer cez svoje spoločnosti Vinárstvo Viničky a Tokajská spoločnosť Viničky. V roku 2008 požiadal o nenávratné dotácie z EÚ. Chcel kúpiť moderné technológie. Dva projekty mu Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) schválila, o rok neskôr mu preplatila viac ako 5 miliónov eur.

V roku 2015 prišiel na Slovensko OLAF preveriť situáciu. Vyšetrovatelia z Bruselu tak urobili aj na podnet Richarda Sulíka (SaS). Podľa nich spáchal Duč subvenčný podvod a prípad odovzdali slovenských orgánom. Podnikateľ sa tak postavil pred Špecializovaný súd v Banskej Bystrici. Dostal trest odňatia slobody na 11 rokov, pokutu 100-tisíc eur a vrátenie časti peňazí, o ktoré sa obohatil v rámci dotácií.

Špecializovaný trestný súd Dučovi vymeral 11 rokov

Podľa rozsudku, ktorým portál disponuje, Duč umelo navýšil ceny obstarávaných technológií. Za dodávku jednej z technológií vyfakturoval 298-tisíc eur, no v skutočnosti stála len 134-tisíc eur. Podnikateľ nakúpil aj ďalšie stroje za predraženú sumu. Neobstarával priamo od dodávateľov, ale cez sieť spriaznených firiem.

Zaujímavé je, že v tejto sieti sa objavila aj spoločnosť Mikuláša Varehu, ktorý si odpykáva trest za daňové podvody. Duč sa na súde bránil tým, že o spriaznenosti firiem nič nevie, potom hovoril, že boli zodpovedné za prepravu a inštaláciu. Na súde ale neuspel. Senát predraženie vyčíslil až na 894-tisíc eur. Za to ho poslal za mreže na 11 rokov s pokutou stotisíc eur. Podnikateľ z východu sa odvolal na Najvyšší súd. 

Iný proces, z obrovskej škody minimum

Zároveň prebiehal ďalší proces. PPA si po rozsudku Špecializovaného trestného súdu začala nárokovať vrátenie peňazí za predražené nákupy. Zároveň pozastavila vyplácanie priamych dotácií. Duč ale na bratislavskom krajskom súde namietal, že kontrola vyplácania podpôr nebola v súlade so zákonom. Argumentoval tým, že agentúra vychádzala zo záverov vyšetrovateľov z  OLAF-u a tí u nás nemajú vyšetrovacie právomoci. Z toho dôvodu začala vo firmách Vinárstvo Viničky a Tokajská spoločnosť vykonávať kontrolu Pôdohospodárska platobná agentúra. Kontrolóri ale žiadne závažné pochybenia nezistili. 

Zo škody 894-tisíc eur zostalo len niekoľko tisíc. V prípade firmy Vinárstvo Viničky kontrolóri z PPA zistili vlani nezrovnalosti v hodnote 8-tisíc eur. Duč to hneď uhradil a agentúra od neho prestala vymáhať pôvodné škody. Navyše mu uvoľnila dotácie v celkovej výške viac ako 550-tisíc eur.

"Finančnou kontrolou na mieste boli matematicky overené skutočné náklady prijímateľa, autorizáciou schválené náklady prijímateľa a náklady prijímateľa boli porovnané s údajmi uvedenými v prílohe," uviedol pre portál hovorca ministerstva Vladimír Machalík ako odpoveď na otázku: Ako je možné, že rezort pôdohospodárstva pri opätovnom prešetrovaní nezistil pôvodné pochybenia?

Prípad sa vrátil na začiatok

V prípade pochybenie Tokajskej spoločnosti Viničky súd zatiaľ nerozhodol. Najvyšší súd vytýčil termín verejného zasadnutia na jún 2017. Verejné zasadnutie sa nakoniec zrušilo a ešte v ten deň sa uskutočnilo neverejné zasadnutie. Súd zrušil pôvodný rozsudok a prípad vrátil prvostupňovému súdu.

Podnikateľ a politik tvrdí, že OLAF nikdy vo svojej správe nekonštatoval podvod, iba potenciálne predraženie. "Práve správa OLAF odkázala príslušným orgánom, aby vykonali riadnu kontrolu a uvedené podozrenie vyvrátili alebo potvrdili," povedal Duč. Špecializovaný súd odročil celý prípad na neurčito. Rozsudok s jedenásťročným trestom nie je právoplatný. 

 

Viac o téme: OLAFEurópsky úrad boja proti podvodom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu