Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalšie personálne zmeny v RTVS: Odchádza riaditeľ, náhly odchod vzbudil množstvo otázok

Tibor Búza Zobraziť galériu (2)
Tibor Búza (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Po vzájomnej dohode Verejnoprávny Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) opúšťa programový riaditeľ televíznej časti RTVS Tibor Búza. Svoje pôsobenie ukončí k 31. máju. Búza prezradil, že k jeho rozhodnutiu dospel po dlhej dobe.

RTVS k 31. máju opúšťa Tibor Búza, ktorý zastával funkciu programového riaditeľa televíznej časti. Svoj odchod oznámil 6. apríla Denníku N. „Áno, končím. Predpokladám, že budem v RTVS pôsobiť ešte niekoľko týždňov tak, aby som plynule a korektne odovzdal agendu môjmu nástupcovi.“

Vzbura v RTVS! Vyhadzov rozpútal kritiku vedenia, Rezník hovorí o rukojemníckej dráme

Búza svoj náhly odchod pred médiami veľmi nerozoberal. Priznal, že k rozhodnutiu ukončiť svoje pôsobenie v RTVS dospel po dlhej dobe. „Niekedy je jednoducho dôležité vedieť, kedy je čas odísť. Ďakujem za úsilie a prácu mojim kolegom, interným a externým spolupracovníkom. Verím, že verejnoprávne médiá budú naďalej spĺňať hodnotové kritériá a svoju základnú službu, ktorou je služba divákom a poslucháčom,“ priznal.

Podľa zistení Denníka N Búza nesúhlasil so spôsobom, ako Rezník reagoval na otvorený list redaktorov spravodajstva, ktorí sa ozvali proti nepriateľskej atmosfére v redakcii.

Špekuluje sa aj o tom, že mu mohli prekážať aktivity Gustáva Murína, ktorý šíril hoaxy a rôzne konšpiračné teórie. Dokonca, za zhromaždeniami Za slušné Slovensko videl sprisahanie.   

Príčinou jeho odchodu mohol byť aj prípad moderátorky Oľgy Bakovej, ktorá bola vedením RTVS prepustená. „Oľgu Bakovú považujem za jednu z najväčších profesionálok vo svojej brandži a je škoda, že o ňu spravodajstvo RTVS prichádza,“ povedal. Búza sa nestotožňoval s Rezníkovím vedením a zastavenie relácie Reportéri, ktorá sa zameriavala na investigatívnu žurnalistiku, nepovažoval za správny krok.

Rezník priznal, že jeho názory s Búzom sa bili

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník povedal, že hoci sa v mohých názoroch nezhodli, vždy ich spájala zodpovednosť a snaha napredovať.

Jaroslav Rezník
Zobraziť galériu (2)
Jaroslav Rezník  (Zdroj: TASR/Marko Erd)
 

„S Tiborom nás už od vysokoškolských štúdií spája mnohoročný priateľský a kolegiálny vzťah. Tento vzťah bol a je veľmi otvorený a priamy. Celé roky sme na mnohé otázky mali spoločný názor a na mnohé odlišný. To, čo nás vždy spájalo, bola zodpovednosť voči divákovi a poslucháčovi verejnoprávnych médií, ako aj snaha priniesť na televízny a rozhlasový trh kvalitné, vyvážené a hodnotné televízne i rozhlasové relácie. Tiborovi v ďalšom jeho pôsobení želám veľa úspechov a naše pracovné cesty, ktoré sa spojili, pôjdu onedlho popri sebe,“ zhrnul Rezník.

Výpoveď v čase najväčšieho napätia

Tibor Búza zo svojej funkcie odchádza práve v čase, kedy v RTVS panuje najväčšie napätie, ktoré vypuklo po zverejnení otvoreného listu šesťdesiatich redaktorov a editorov RTVS. V liste priznali svoje pochybnosti o nezávislosti spravodajstva RTVS.

Búza začal svoju kariéru v RTVS spoločne s Václavom Mikom. Po odchode Miku bol Búza jeden z posledných, kto v RTVS zotrval. Predtým pôsobil ako programový riaditeľ v televízii Markíza.

Viac o téme: RTVSBúza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu