Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Matka 14-ročného zabijaka: Môj syn kryje pravého vraha!

Má iba štrnásť a priznal sa k vražde Zobraziť galériu (4)
Má iba štrnásť a priznal sa k vražde (Zdroj: Nový Čas)

HORNÉ VESTENICE - Má iba štrnásť rokov, ani meter šesťdesiat výšku a okolo 50 kilogramov. Bol by obyčajným školákom Jánom z Horných Vesteníc, keby na ňom neviselo obvinenie z vraždy!

Pre peniaze mal na smrť ubiť starenku († 87), pri dome ktorej sa hrával. Novému Času sa podarilo útle chlapča nafotiť v sobotu, keď ho policajti v putách predviedli pred trenčianskeho sudcu. Budúci deviatak na základnej škole kráčal poslušne, s koženým opaskom omotaným okolo pása. Len v jeho očiach sa nezračila ľútosť ani strach.

Šťúply chlapec sa k hroznému činu priznal policajtom aj vlastnej mame Marte. Novému Času sa podarilo získať šokujúcu výpoveď Jánovej matky, kde opisuje, ako sa jej syn správal po čine a ako na ňu zapôsobilo jeho priznanie sa k beštiálnej vražde!

Marta zároveň potvrdila, že pred vraždou jej syn vzal peniaze a bál sa, že za to vyfasuje bitku! „Áno, je pravda, že mi ukradol peniaze. Tritisíc korún. Keď som povedala, že to poviem manželovi, na kolenách ma prosil, aby som to nerobila. Bál sa bitky ako čert kríža,“ zúfa si žena, ktorá od syna chcela, aby peniaze vrátil. Práve kvôli nim Ján napokon zrejme vošiel do domu Márie († 87), ktorá žila iba dvadsať metrov od miesta, kde býval s rodičmi a troma súrodencami. Tam mal babičku silno udrieť po hlave fľaškou a dorezať črepmi. Či peniaze nakoniec vzal, zatiaľ nie je jasné.

Mame sa Ján k vražde priznal. „Dozvedela som sa to v Trenčíne na polícii, keď ho vypočúvali, že ju zavraždil. Až tam, keď začal rozprávať... Keď o tom hovoril, dvakrát som tam odpadla. Museli mi volať záchranku. Tvrdil mi - áno mamina, spravil som to! Opísal, ako vyzeral vnútri dom tej panej. Vedel, kde čo mala. Takže tam musel byť, ale ja neverím, že tam bol sám. Určite bol ešte s niekým a toho teraz kryje,“ povedala Jánova matka.

Tá tvrdí, že po vražde, ktorá sa stala minulú nedeľu, sa jej syn správal normálne. „Celý týždeň bol doma. Nebol čudný, nezbadala som žiadny náznak, že by niečo zlé urobil. Doma mi pomáhal, s mužom bol v lese na drevo. Bol ako normálne dieťa!“ povedala matka. Je presvedčená, že jej syn starenku nezavraždil.

„Museli tam byť dvaja. Ten, kto to spravil a môj syn. Janko to všetko videl, a preto to vedel opísať,“ nádeja sa matka. Ona sama v dome Márie nebola a Ján predtým tiež nie. „Iba niekedy som jej pomohla odniesť tašky do dvora,“ dodáva. Marta priznáva, že Ján jej robieval starosti. „Vedel byť mrchavý, boli s ním problémy, ale toto určite nespravil,“ uzatvára.


Ján je už vo vyšetrovacej väzbe

Podľa súdu by sa totiž chlapec v obave pred trestným stíhaním mohol pokúsiť o útek. ČTK to dnes povedal hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. "Sudca Okresného súdu v Trenčíne v sobotu popoludní vzal obvineného do väzby. Existuje obava, že by mohol ujsť alebo sa skrývať, aby sa vyhol trestnému stíhaniu. Tiež by mohol pokračovať v trestnej činnosti," dodal Tarabus.

TREST DO 15 ROKOV


Jánovi (14) hrozí za obzvlášť závažný zločin vraždy vysoký trest do 15 rokov vo väzení aj napriek tomu, že je mladistvý. Podľa nového zákona je však totiž už aj v tomto veku trestne zodpovedný. Hranica trestnej zodpovednosti bola vlani znížená novým Trestným zákonom z pôvodných 15 na 14 rokov. Cieľom bolo najmä zastaviť nárast zločinnosti mladistvých.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu